Tragom ptice dodo
5

Naučnici žele klonirati 24 izumrle vrste

Klix.ba
Tim naučnika sastao se u Washingtonu na konferenciji u organizaciji magazina National Geografic, kako bi razgovarali o mogućnosti kloniranja 24 izumrle životinjske vrste. Dinosauri nisu u opciji, budući da je njihova DNK jednostavno prestara.

Na listi su se našli ptica dodo, papagaj iz Karoline i quagga, vrsta zebre koja je nekada živjela u Južnoj Africi. Naučnici su životinje izabrali na osnovu niza kriterija, razgovarali su i o etici njihovog vraćanja u život.

Osnovni kriteriji su bili da su ove vrste poželjne i da su imale važnu ekološku funkciju. Također, velikog utjecaja je imala i praktična strana, odnosno pristup kvalitetnim uzorcima DNK ili bakterijskim ćelijama.

Važno pitanje bilo je i koliko će se te vrste moći uklopiti u današnji svijet i koji su razlozi njihovog nestanka.

U martovskom izdanju National Geographica objašnjen je čitav proces povratka izumrlih vrsta, od uzimanja starih uzoraka DNK do pronalaska pogodne "surogat" majke.

Prije 10 godina, tim francuskih i španskih naučnika uspio je klonirati izumrlu divlju kozu, ali je živjela samo 10 minuta, piše Washington Post.

Povratak izumrlih vrsta pokrenuo je brojna etička i logistička pitanja, od toga kako će naučnici pronaći iskoristivu DNK, pa do toga da li bi uopće i trebali.