Na redu je stoka?
0

Japanski naučnici uspješno klonirali 26 generacija miša

Klix.ba
Japanski naučnici su uspješno klonirali 26. generaciju od jednog miša. Time je otvorena mogućnost za masovno kloniranje stoke.

Tim japanskih naučnika je do sada klonirao 598 miševa iz jednog miša u eksperimentu koji je počeo prije sedam godina. To je potvrdio naučnik Teruhiko Wakayama iz Centra Riken za razvojnu biologiju.

"Ovo je naš najveći projekt kloniranja u kojem smo koristili jednog sisara. Primjenom našeg istraživanja otvara se mogućnost kloniranja stoke nakon što ona ugine", kazao je Wakayama.

Pouzdane metode kloniranja u eksperimentalnom periodu bi mogle koristiti farmerima koji imaju npr. kravu koja daje mnogo mlijeka, ili životinju sa izuzetno kvalitetnim mesom. Prirodno uzgajanje ne daje garanciju da će podmladak tih životinja imati iste kvalitete, dok je klon zapravo njihova savršena kopija. Wakayama je značajno poboljšao postojeće mogućnosti koje su imale nizak procenat uspješnosti i koje su trajale samo nekoliko generacija. Sada klonirani miš ima normalan životni vijek i reproduktivne mogućnosti.