Nauka
20

Naučnici zabrinuti zbog porasta stope metana u atmosferi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Naučnici kažu da su zabrinuti zbog stope metana koja je u atmosferi sada u porastu. Nakon perioda relativne stagnacije 2000. godine, koncentracija plina je porasla, piše BBC.

Metan (CH4) je slabija komponenta od ugljen-dioksida (CO2), ali stvara jače efekte. Istraživači upozoravaju da će napori u borbi protiv klimatskih promjena biti smanjeni ukoliko se CH4 dovede pod oštriju kontrolu.

"I dalje imamo cilj ublažiti CO2 i to s dobrim razlogom. Ali rizikujemo ako 'izgubimo iz vida' metan", rekao je Robert Jackson s Univerziteta Stanford, Sjedinjene Američke Države (SAD).

Profesor Jackson je ove sedmice govorio uoči sastanka Američke geofizičke unije (AGU) u San Franciscu, gdje će metan trendovi biti glavna tačka diskusije.

S kolegama koji su dio inicijative pod nazivom Global Carbon Project, on je također autor uvodnik u časopisu Environmental Research Letters (Erl).

Nije jasno zašto je metan odjednom u porastu u atmosferi, ali je očigledno da je zabilježio skok. Nakon što je jedva bio primjetan u periodu od 2000. do 2006. godine, koncentracija u atmosferi je označena u porastu od 2007. godine, a naglo je skočila 2014. i 2015. godine.

"Metan ima mnogo izvora, ali je vjerovatno glavni krivac naglog porasta poljoprivreda", rekao je profesor Jackson za BBC News.

"Mi vidimo određena povećanja emisija fosilnih goriva u posljednjih deset godina, ali vjerujemo da je riječ najvjerovatnije o biološkim izvorima", smatra Jackson.

Poljoprivredni izvori uključuju goveda i druge preživare, kao i rižina polja. Naučnici koriste kompjuterske modele u pokušaju projektiranja i da bi vidjeli kako će Zemlja izgledati kao površina mješavine plinova, a sada zabilježena stopa rasta metana će voditi svijet u vrlo izazovnu budućnost.