Japan
0

Naučnici stvorili miševe koji cvrkuću poput ptica

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanski naučnici su stvorili genetski modificirane miševe koji cvrkuću poput ptica, piše "Daily Mail".

Tim naučnika sa Univerziteta Osaka uzgaja genetski modificirane miševe koji su podložni modifikacijama DNK i kod kojih postoji velika šansa za razvijanje mutacije.

Miševi koji cvrkuću kao ptice su dio velikih ekperimenata s miševima, a naučnici se nadaju da će rasvijetliti misteriju razvoja jezika.

"Mutacije su pokretačka snaga evolucije. Uzgajali smo nekoliko generacija genetski modificiranih miševa i čekali da vidimo šta će se dogoditi. Provjeravali smo novorođene miševe jednog po jednog. Jednog dana smo primjetili da jedan od njih pjeva poput ptice. On je rođen slučajno, ali su njegove karakteristike nasljedne. Bio sam iznenađen jer sam očekivao da će ovakav miš imati i drugačiji fizički izgled", rekao je vodeći naučnik Arikuni Uchimura.

U projektu je stvoren i miš sa kratkim nogama i repom kao što je slučaj kod psa jazavičara. U laboratoriji, kojom rukovodi profesor Takeshi Yagi, nalazi se više od 100 "pjevajućih miševa" na kojima će biti obavljena nova istraživanja.

Tim naučnika se nada da će ovim projektom rasvijetliti evoluciju ljudskog jezika, baš kao što naučnici u drugim zemljama to pokušavaju učiniti eksperimentima nad pticama pjevačicama.

"Za ekspererimente je bolje koristiti miševe nego ptice, jer su miševi sisari i bliži su ljudima po strukturi mozga i drugim biološkim aspektima. Promatramo kako će glasanje ovih miševa djelovati na obične miševe u grupi", dodao je Uchimura.

Uchimura je rekao i da se ovi eksperimenti vjerovatno mnogim ljudima čine apsurdnim, ali da se on nada da će jednog dana stvoriti stvarnog Mickey Mousea.