{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici rekonstruirali 27 lica predaka ljudi

S
9.1.2012. u 09:45
0
111
Naučnici rekonstruirali 27 lica predaka ljudi
0
Naučnici su u Dresdenu u Njemačkoj izložili rekonstruirana lica predaka čovjeka. Neki od njih su stari i sedam miliona godina, piše Daily Mail.
Naučnici su izložili 27 različitih modela koje su napravili koristeći se fosilnim ostacima. Među modelima je i onaj koji prikazuje izgled hominida Sahelanthropusa tchadensisa, ljudskog pretka koji je živio prije sedam miliona godina u Africi.

Forenzički antropolozi su koristili kompjuterske tehnike za rekonstrukciju ljudskih ostataka. Gotovo kompletne lobanje predaka poput Sahelanthropusa tchadensisa, koje datiraju iz vremena kada nije bilo ljudi i čimpanzi, naših najbližih rođaka, su omogućile naučnicima da naprave lica predaka.

"Uz pomoć forenzičko-antropoloških metoda su napravljeni modeli različitih hominida. Svaki od njih ima svoju priču. Živjeli su na različitim mjestima, jeli različitu hranu i slično", saopćeno je iz muzeja u kojem se modeli čuvaju.

"Afrika je najvjerovatnije kolijevka čovječanstva. Na ovom kontinentu su pronađeni ostaci naših predaka. Izložba vas upoznaje sa iskopinama u Africi gdje naučnici provode istraživanja o počecima čovječanstva. Svaki korak u naučnom procesu je objašnjen. Pokazano je kako je uopće došlo do zaključaka", navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: