Veliki napredak
2

Naučnici razvili vještačke posteljice za istraživanje uzroka pobačaja i problema u trudnoći

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Naučnici su razvili mini posteljice, kako ih nazivaju, u svrhu temeljnog istraživanja uzroka pobačaja, mrtvorođenih beba i drugih poremećaja tokom trudnoće.

Sićušni organoidi oponašaju posteljicu u ovom slučaju. Pomoću njih istraživači će lakše uvidjeti kako se razvija tkivo tokom zdrave trudnoće te šta de dešava kada nešto nije uredu.

Ove umjetne posteljice čine se toliko stvarnima da mogu zavarati testove za trudnoću.

"Ukoliko test za trudnoću ubacimo u sredinu posteljice, on pokazuje da je pozitivan", kazao je Ashley Moffett, profesor reproduktivne imunologije na Univerzitetu u Cambridgeu te jedan od članova istraživačkog tima.

Prilikom zdrave trudnoće, posteljica raste i pričvršćuje se na zid materice te daje kisik i hranjive tvari za bebu. Također luči hormone potrebne za majku te uklanja otpad iz krvi fetusa.

Pobačaji se mogu desiti kada posteljica ne obavlja svoje funkcije. Do sada je bilo teško pručavati šta se tačno desi u takvim slučajevima jer naučnici nemaju posteljice za proučavanje.

"Sada možemo započeti s eksperimentima o tome kako se posteljica razvija unutar materice te šta utječe na njen razvoj", kazao je Moffett.

Vještačke posteljice također će pomoći pri provjeri sigurnosti korištenja novih lijekova u ranoj trudnoći te rasvijetliti kako hromosomske abnormalnosti mogu poremetiti normalni razvoj djeteta.