Nauka
113

Naučnici razvijaju tabletu od koje ćete se osjećati kao da ste pili alkohol

Klix.ba
Bivši savjetnik Vlade Velike Britanije za lijekove, profesor David Nutt, rekao je da je njegov tim nadomak revolucije u zdravstvu. Radi se o tableti koja nudi sve pozitivne efekte stanja opijenosti, ali bez štetnih efekata, ovisnosti i mamurluka.

Nutt je rekao da će njegova tableta učiniti alkoholu isto ono što je električna cigareta učinila duhanskoj industriji. Sastojci tablete utječu na neurotransmitere u mozgu, proizvode osjećaje kakvi nastaju nakon konzumiranja alkohola, no, nakon što se uzme antidot, efekti tablete se blokiraju, pa su oni koji su popili tabletu sposobni voziti automobil ili se vratiti na posao.

Iako se radi o vodećem neuropsihofarmakologu, niko iz industrije alkoholnih pića ne želi pomoći u njegovom radu. Stoga je putem BBC-a pozvao investitore da se jave i svojim sredstvima podrže njegov rad.

Jedna od najvećih prednosti njegove tablete, koja bi zamijenila alkohol, je to što ne bi bilo problema s ovisnošću. Naučnici tvrde da 10 posto onih koji konzumiraju alkohol postanu ovisnici, kao i da godišnje u svijetu zbog alkohola umre pola miliona ljudi.