{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Pušenje" alkohola: Novi opasni trend među tinejdžerima

8.9.2013. u 16:07
0
58
"Pušenje" alkohola: Novi opasni trend među tinejdžerima
0
"Pušenje" alkohola: Novi opasni trend među tinejdžerima
Tinejdžeri i studenti pretvaraju svoje sobe i podrume u laboratorije kako bi brzo došli do stanja opijenosti, ali metode koje koriste i posljedice udisanja alkohola su prilično opasne.
Alkohol, pomoću pumpi, prskaju po suhom ledu, a zatim pokušavaju da udahnu isparenja. Posljedice udisanja mogu biti opasne.

"Isparenja odmah idu u krvotok, odakle idu u mozak, što se dešava veoma, veoma brzo", kaže profesor Timothy Dougherty iz Philadelphije

Tu i nastaje problem, budući da alkohol ide direktno u pluća i mozak, zaobilazeći normalne metode kojima ga tijelo obrađuje, navode medicinski stručnjaci.

"Udisanje alkohola je poput cjelovečernjeg opijanja u sekundi", kaže Gaylord Lopez, direktor Toksikološkog centra Georgia u Atlanti.

Tako dolazi do rizika predoziranja alkoholom, pa čak i trovanja te neistraženih potencijalnih oštećenja mozga.

Internet vrvi snimcima koji pokazuju čitav postupak udisanja alkohola, te se trend sve više i više širi među omladinom, a ljekari širom svijeta su zabrinuti zbog mogućih posljedica.

"Odmah bivate opijeni, a tu leži opasnost. Ne znate koliko ćete se opiti. Ne postoje studije i ne znamo kakve su dugoročne posljedice, što je zabrinjavajuće", rekla je Kirsten Hawkins, šefica adolescentske medicine u Univerzitetskoj bolnici MedStar Georgetown u Washingtonu.

Organizam se od predoziranja alkoholom brani povraćanjem. Međutim, u ovom slučaju alkohol zaobilazi stomak i jetru te ne postoji efikasan način za izbacivanje iz organizma. Jednom kada mozak primi etanol, ne postoji način za izbacivanje iz tijela. Također, ne postoji ni efikasan način za utvrđivanje konzumirane količine alkohola te neki mladi ovom načinu opijanja pribjegavaju kako bi mogli voziti, dok drugi vjeruju da će tako izbjeći dodatne kalorije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: