{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici proučavali mozak freestyle repera

16.11.2012. u 08:59
38
7
Naučnici proučavali mozak freestyle repera
38
Naučnici proučavali mozak freestyle repera
Naučnici posljednjih godina istražuju ljudski mozak, kao i kako on funkcioniše kod određenih grupa. Ovoga puta su odlučili analizirati mozak freestyle repera, odnosno umjetnika koji mnogo improvizuju te često na sceni smišljaju tekstove i izvode ih pred publikom.
Istraživači sa Nacionalnog instituta za gluhoću i druge komunikacijske poremećaje u Sjedinjenim Američkim Državama radili su ispitivanja na mozgu repera koji izvode "slobodnim stilom" kako bi vidjeli koja područja njihovog mozga su aktivna tokom te kreativne faze.

Koristeći magnetnu rezonancu proučavali su mozak repera dok su nastupali pjevajući vođeni jedino instrumentalnim beatom u pozadini. Tokom kreativne faze repera primijetili su funkcionalnu reorganizaciju u prefrontalnom korteksu, području mozga povezanom sa složenim kognitivnim ponašanjem i odlučivanjem.

Rezultati koje su dobili mogu pomoći pri spontanoj kreativnosti mijenjanjem sistema koji reguliše pažnju, jezik i motoričku kontrolu, navodi se u časopisu Nature Scientific.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: