{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici otkrili rasizam kod majmuna

S
10.4.2011. u 19:25
0
27
Naučnici otkrili rasizam kod majmuna
0
Naučnici otkrili rasizam kod majmuna
Rasne, etničke i vjerske predasude vuku korijene iz davne prošlosti, navodi se u istraživanju naučnika koji su proučavali majmune.
Nekoliko eksperimanata je pokazalo da su životinje mnogo opreznije kada se radi o uljezima, te da imaju loše predrasude o njima. Istraživanje je provedeno na nenaseljenom portorikanskom otoku Cayo Santiago na kojem živi mnogo različitih vrsta majmuna.

Neha Mahajan, studentica na Univerzitetu Yale, vodila je tim psihologa koji su proučavali ponašanje majmuna jer su ove životinje veoma slične ljudima, žive u grupama i grade jake društvene veze.

Psiholozima je odavno poznato da su predrasude stvar automatizma, te da ih nismo ni svjesni. Testovi na majmunima su dokazali da predrasude tipa "mi" i "oni" vuku korijene od davnina.

Istraživači su pratili vrijeme u kojem su majmuni gledali u fotografije člana njihove grupe i majmuna koji ne pripada toj grupi. Nakon nekoliko eksperimenata, ustanovljeno je da su majmuni više gledali fotografije nepoznatih nego poznatih lica.

Kako bi bili sigurni da majmuni nisu samo znatiželjni, istraživači su kombinovali fotografije majmuna koji su nedavno napustili grupu i onih koji su joj se pridružili.
Tokom ovog eksperimenta su majmuni ponovo duže gledali fotografije uljeza, tj. onih majmuna koji su napustili grupu, iako su ih duže poznavali od pridošlica.

Majmuni su očigledno razlike pravili na osnovu toga da li su majmuni na fotografijama članovi njihove grupe ili nisu. Mahajanova i njene kolege su osmislili eksperiment kako bi otkrili da li životinje imaju negativan stav prema uljezima i pridošlicama. Potom su sa fotografijama članova grupe i uljeza kombinovali fotografije privlačnih stvari poput voća, te neprivlačnih poput paukova, piše Daily Mail.

Kada se fotografija članova grupe kombinovala sa fotografijom voća, odnosno fotografija uljeza sa fotografijom pauka, majmuni su brzo izgubili interes. Ali kada se fotografija člana grupe uparila sa paukom, majmuni su duže posmatrali. Istraživači pretpostavljaju da je majmune zbunila kombinacija dobrog i lošeg. To je pokazalo da majmuni ne prave samo razliku između članova grupe i uljeza, nego i da povezuju članove svoje grupe sa dobrim stvarima, a uljeze sa lošim. Časopis Scientific American piše da rezultat ovog istraživanja dokazuju evolucijsku osnovu predrasuda.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: