{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici otkrili kako se riječi formiraju u mozgu

S
30.5.2011. u 10:02
0
8
Naučnici otkrili kako se riječi formiraju u mozgu
0
Naučnici otkrili kako se riječi formiraju u mozgu
Naučnici su otkrili način da vide oblike riječi u ljudskom mozgu što bi trebalo omogućiti ljudima s teškim invaliditetom da govore.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Korištenjem elektrode američki istraživači su pronašli područje mozga koje je uključeno u stvaranje 40-ak zvukova koji odgovaraju obliku riječi na engleskom jeziku.

Otkrili su da svaki od ovih zvukova ima svoj signal za koji vjeruju da bi u konačnici mogao biti čitan uz pomoć računara. Proučavali su četvero ljudi koji pate od teške epilepsije, a svako od njih je imao 64 elektrode implantirane u glavi. Izvorni razlog za to je bio pokušaj pronalaska uzroka njihove epilepsije, ali su "usput" pratili i područje mozga u kojem se formira govor.

Ispitanici su zamoljeni da ponavljaju četiri zvuka - 'oo', 'ah', 'eh', i 'ee'. Naučnici su tad pratili određene signale u mozgu te izvukli određene zaključke. Budući da navedeni zvukovi nisu dovolji za rečenicu, istraživači su naveli kako su oni samo stvorili pretpostavke za daljnja istraživanja za čitanje misli.

Stvorene su, kako su naveli, pretpostavke da teško oboljeli pacijenti mogu govoriti uz pomoć tehnologije, odnosno za komunikaciju mislima uz pomoć tehnologije, prenio je Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: