Procesuira toksični materijal
276

Naučnici otkrili bakteriju koja proizvodi čisto zlato

Klix.ba
Naučnici sa Univerziteta u Michiganu su otkrili bakteriju koja može preživjeti u ekstremno toksičnim uslovima i stvarati grumene čistog 24-karatnog zlata.

Bakteriju su otkrili Kazem Kashefi, pomoćni profesor mikrobiologije i molekularne genetike, i profesor elektronike Adam Brown, prenosi Gizmodo.

Kashefi i Brown su kreirali kompaktnu laboratoriju koja koristi bakteriju Cupriavidus metallidurans za pretvaranje zlatnog hlorida, toksične hemikalije koja se može pronaći u prirodi, u 99,9 postotno zlato.

Prema riječima Kashefija, oni se bave mikrobnom alhemijom, tako što pretvaraju nešto što nema nikakve vrijednosti u dragocjeni metal velike vrijednosti.

Bakterija je nevjerovatno otporna na ovaj toksični materijal. Čak je 25 puta otpornija nego se ranije mislilo.

U kompaktnoj laboratoriji, koju su naučnici nazvali "Veliko djelo ljubitelja metala", se nalazi bakterija koju hrane zlatnim hloridom. Za cijeli proces pretvaranja toksičnog materijala u zlato je potrebno oko sedam dana. Naučnici vjeruju da se ovaj proces dešava i u prirodi.

Čini se da su srednjovjekovni alhemičari tražili kamen mudraca, magični element koji je olovo pretvarao u zlato, na pogrešnom mjestu, jer kako stvari stoje, kamen mudraca nije mineral, već bakterija.