SAD
6

Otkriven sastojak koji izaziva osjećaj sitosti

SRNA
Američki naučnici otkrili su specijalan sastojak "metilcelulozu", koji izaziva osjećaj sitosti - ako se doda u jogurt ili osvježavajuće napitke, može da pomogne i u borbi sa viškom kilograma.

Bijeli prašak se rastvara u hladnoj vodi, ali prilikom zagrijavanja dobija oblik gela i liči na želatin.

Ovaj sastojak može da izazove osjećaj da je čovjek sit čak i kada pojede malu količinu hrane.

U takvom slučaju, čovjek će da utoli glad i neće imati potrebu da jede više.

Novi zadatak za stručnjake jeste da ispitaju mehanizam putem kojeg "metilceluloza" utiče na želudac i dođu do saznanja kako se može koristiti za korekciju težine.

Istovremeno, naučnici sa Univerziteta u Torontu pronašli su u ljudskom mozgu sistem bezbjednosti koji ljude štiti od trauma.

Kanadski naučnici su otkrili da se u periodima tzv. brzog sna, kada ljudi sanjaju, u mozgu pokreće složeni mehanizam za koji "odgovaraju" dva hemijska jedinjenja.

Taj mehanizam paralizuje jedan niz kičmenih mišića. Zahvaljujući njemu čovjek ne može povrijediti sebe i ljude oko sebe dok se nalazi u "svijetu snova".

Naučnici pretpostavljaju da će ovo otkriće omogućiti da se izrade efikasnije metode liječenja različitih poremećaja sna.

Naučnici iz Instituta kristalografije Ruske akademije nauka (RAN) i Instituta za nuklearna istraživanja RAN, uz finansijsku podršku Instituta Carnegie u Americi, otkrili su tzv. "nematalni metal".

Oni su objavili uslove u kojima nikl-oksid prelazi u stanje elektroprovodnog metala.

Fizičari su u prošlosti više puta predviđali mogućnost prelaska nikl-oksida od stanje izolatora u vrstu metalnog provodnika, ali to nikako nije nalazilo praktičnu potvrdu.

Naučnici smatraju to otkriće jednako važnim, kao što je otkriće metalne provodljivosti vodonika.