{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkriven sastojak koji izaziva osjećaj sitosti

S
23.8.2012. u 15:29
6
3
Otkriven sastojak koji izaziva osjećaj sitosti
6
Otkriven sastojak koji izaziva osjećaj sitosti
Američki naučnici otkrili su specijalan sastojak "metilcelulozu", koji izaziva osjećaj sitosti - ako se doda u jogurt ili osvježavajuće napitke, može da pomogne i u borbi sa viškom kilograma.
Bijeli prašak se rastvara u hladnoj vodi, ali prilikom zagrijavanja dobija oblik gela i liči na želatin.

Ovaj sastojak može da izazove osjećaj da je čovjek sit čak i kada pojede malu količinu hrane.

U takvom slučaju, čovjek će da utoli glad i neće imati potrebu da jede više.

Novi zadatak za stručnjake jeste da ispitaju mehanizam putem kojeg "metilceluloza" utiče na želudac i dođu do saznanja kako se može koristiti za korekciju težine.

Istovremeno, naučnici sa Univerziteta u Torontu pronašli su u ljudskom mozgu sistem bezbjednosti koji ljude štiti od trauma.

Kanadski naučnici su otkrili da se u periodima tzv. brzog sna, kada ljudi sanjaju, u mozgu pokreće složeni mehanizam za koji "odgovaraju" dva hemijska jedinjenja.

Taj mehanizam paralizuje jedan niz kičmenih mišića. Zahvaljujući njemu čovjek ne može povrijediti sebe i ljude oko sebe dok se nalazi u "svijetu snova".

Naučnici pretpostavljaju da će ovo otkriće omogućiti da se izrade efikasnije metode liječenja različitih poremećaja sna.

Naučnici iz Instituta kristalografije Ruske akademije nauka (RAN) i Instituta za nuklearna istraživanja RAN, uz finansijsku podršku Instituta Carnegie u Americi, otkrili su tzv. "nematalni metal".

Oni su objavili uslove u kojima nikl-oksid prelazi u stanje elektroprovodnog metala.

Fizičari su u prošlosti više puta predviđali mogućnost prelaska nikl-oksida od stanje izolatora u vrstu metalnog provodnika, ali to nikako nije nalazilo praktičnu potvrdu.

Naučnici smatraju to otkriće jednako važnim, kao što je otkriće metalne provodljivosti vodonika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: