Prilika za naučnike
24

Naučnici ostali zapanjeni nakon otkrića jajeta starog 1.700 godina sa netaknutim žumancetom

F. H.
Foto: SWNS
Foto: SWNS
Arheolozi u Velikoj Britaniji bili su šokirani kada su saznali da 1.700 godina staro starorimsko jaje otkriveno u Aylesburyju još ima žumance unutra.

Otkriće jajeta najavljeno je u decembru 2019. godine, nakon što su arheolozi s Oxford Archaeology dovršili iskopavanja u Aylesburyju između 2007. i 2016.

Stručnjaci su pronašli košaru s četiri jajeta u jami natopljenoj vodom, za koju vjeruju da je možda korištena kao "bunar želja". Međutim, kada su jaja uklonjena iz okoline, tri jajeta su se razbila i ispustila ono što je opisano kao "jak smrad".

Viši voditelj projekta Oxford Archaeology Edward Biddulph nadgledao je iskopavanje i opisao medijima da je bilo "nevjerovatno" pronaći jedino netaknuto jaje iz tog razdoblja u Britaniji, ali "apsolutno nevjerojatno" da jaje još uvijek ima svoj izvorni sadržaj.

"Bili smo apsolutno oduševljeni kada smo vidjeli sadržaj unutra, jer smo mogli očekivati da će iscuriti", rekao je.

Iskopavanje je obavljeno prije razvoja stambenih objekata u Berryfieldsu u Aylesburyju, a zajedno s jajima, arheolozi su pronašli desetke novčića, cipela, drvenog alata i nešto što je opisano kao "vrlo rijetka" košara.

Biddulph je u vrijeme objave rekao da je "bunar želja" možda radio slično modernim bunarima želja.

"Prolaznici bi se možda zaustavili i ubacili darove da požele želju koju bi bogovi podzemnog svijeta ispunili", primijetio je Biddulph, dodajući da su jaja rijedak nalaz.

"Rimljani su jaja povezivali s ponovnim rođenjem i plodnošću, iz očitih razloga. Prije smo nalazili kokošje kosti i razbijene ljuske jaja u rimskim grobovima u Britaniji, ali nikad cijelo jaje", kazao je.

BBC je izvijestio da ga je konzervator Dana Goodburn-Brown, koja je dodatno radila na jajetu, odnijela na analizu na Univerzitet Kent.

"Proizvela je nevjerovatnu sliku koja je pokazala da je jaje, osim što je bilo netaknuto - što je dovoljno nevjerovatno - također zadržalo svoju tekućinu unutra, vjerojatno potječući od žumanceta, bjelanjaka itd", rekao je Biddulph.

Jaje je također otputovalo u londonski Prirodoslovni muzej, gdje se raspravljalo o ekstrakciji sadržaja jajeta bez uništavanja jajeta.

Proputovavši nekoliko mjesta, jaje se sada nalazi u Aylesburyju u muzeju Discover Bucks, dok stručnjaci nastavljaju utvrđivati kako doći do sadržaja jajeta bez pucanja ljuske.

"To je pomalo poput puhanja jajeta - ali očito mnogo finiji proces.Postoji ogroman potencijal za daljnja naučnog istraživanja, a ovo je sljedeća faza u životu ovog izvanrednog jajeta", rekao je gospodin Biddulph za BBC.