{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici našli lijek za šopingoholičare

29.5.2012. u 14:37
0
9
Naučnici našli lijek za šopingoholičare
0
Naučnici našli lijek za šopingoholičare
Tableta koja je prvobitno bila namijenjena za liječenje Alzheimerove bolesti bi mogla pomoći kompulzivnim kupcima da se riješe svoje navike.
Šopingholičari koji su koristili ove tablete su mnogo manje vremena provodili u kupovini i smanjili su količinu novca koju troše prilikom impulsivne kupovine.

Psihijatri već godinama pokušavaju pronaći adekvatnu terapiju za kompulzivne kupce.

Četiri od pet osoba koje pate od impulsivne kupovine su žene. Njihov problem je što kupuju stvari koje im ne trebaju i koje si ne mogu priuštiti.

Psihijatri su testirali lijek koji se zove Memantin i koji se obično propisuje za sprečavanje pogoršanja stanja kod osoba koje boluju od Alzheimerove bolesti. Nakon osam sedmica korištenja lijeka, šopingholičari su smanjili vrijeme koje provode u kupovini i količinu novca koji troše.

Simptomi impulsivne kupovine su upola umanjeni kod ovih osoba, prenosi Daily Mail.

"Znatno je smanjen broj sati koje su provodili u kupovini i količina novca, koji su trošili prilikom kupovine. Negativnih popratnih pojava nije bilo", izjavio je tim psihijatara sa Univerziteta u Minnesoti.

Prema nekim istraživanjima, od kompulzivne kupovine pati 5,8 posto odraslih osoba.

"Ti ljudi postanu ovisni o kupovini, to preuzme kontrolu nad njihovim životima. Zbog toga mi moramo promijeniti hemijske sastave u njihovom mozgu kako bismo im mogli pomoći", kazala je dr. Cecilia D'Felice, klinička psihologinja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: