{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici: Čak i majmuni znaju za demokratiju

19.6.2015. u 09:06
36
33
Naučnici: Čak i majmuni znaju za demokratiju
36
Naučnici: Čak i majmuni znaju za demokratiju
Foto: EPA
Rezultati istraživanja kretanja afričkih primata, prvenstveno pavijana, doveli su do neočekivanih zaključaka.
Uprkos činjenici da pavijani, a posebno vrsta "Papio anubis", žive u izuzetno hijerarhijski uređenim grupama, to ih naizgled ne sprječava da se kreću i migriraju na iznenađujuće demokratski način.

Naime, naučnici sa Univerziteta u Californiji zaključili su da se pavijani kreću više kao jato ptica ili riba, manje kao grupa koja slijedi jednog vođu.

"Uprkos njihovom društvenom statusu, nije nužno da alfa mužjak predvodi cijelu grupu te da odlučuje o smjeru i cilju kretanja. Naše istraživanje pokazuje da nekoliko članova, ako ne i svi članovi, imaju pravo glasa kada je u pitanju odabir puta", rekla je profesorica Margaret Crofoot.

Tim naučnika proučavao je grupu kenijskih pavijana "Papio anubis" koju je činilo 25 jedinki. Uz pomoć GPS-a tim je svake sekunde dobijao informacije o lokaciji grupe. Zahvaljujući iscrpnom praćenju, naučnici su shvatili da se njihovo kretanje savršeno podudara sa teorijskim modelima putovanja jata ptica ili riba.

Na primjer, ukoliko jedan majmun odluči da se odvoji od grupe u alternativnom smjeru, postoji dobra šansa da će ga ostali nastaviti pratiti bez obzira na njegov status. Također, ukoliko ga grupa ne odluči pratiti, jedinka koja se odvojila naposljetku će se vratiti među ostale jer njena „odluka nije dobila dovoljno glasova“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: