Komentari (121)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
B.ož.ja čestica je naziv koji su mediji dali i naučnici se ograđuju od tog naziva. Tako da ne nasjedate na medijsku pompu koja se diže kako bi se privukla mase. Čestitke na otkriću, možda najvećeg u historiji čovječanstva.
@Ateist: Uvjerio si me, svaka čast. Od danas ne vjerujem. xD
PING 127.0.0.1
JOŠ MALO MAŠTE: Pomenute crne rupe imaju toliko ogromne mase, da njihov nastanak nije moguće objasniti kao posljedicu jedne jedine supernove. Njihov nastanak je znatno lakše objasniti procesom spajanja manjih masa u veće sisteme (slično dugotrajnom procesu nastanka naše planete od manjih fragmenata).
Djelimično poništavanje crne \"rupe\", sa crnom \"antirupom\" možda pruža jednostavan odgovor o uzroku onoga što nazivamo \"big bang\". Ali, sa druge strane, postavlja se veoma mnogo pitanja na koja je veoma teško u ovom trenutku odgovoriti. Komentare od \"Mrav12\" do \"Mrav17\" treba za sada primiti sa rezervom, jer su previše banalizovani i površni, pa kao takvi, imaju možda više obilježja fantastike nego nauke.
PROBLEM SA PRIMJENOM TEORIJE UZORKA: Kada govorimo sa aspekta teorije uzorka, možda detaljnom analizom jedne jedine kapljice iz okeana, možemo izvući zaključke o čitavom okeanu, jer mi o okeanu imamo barem neki minimum informacija. Ali, ako opservabilni svemir tumačimo kao uzorak za čitav svemir, možda znatno griješimo, jer mi neznamo praktično ništa o čitavom svemiru.
Naše verzije prostora i vremena se manifestuju u, za nas, opservabilnom svemiru. Ali, niko od nas nije u mogućnosti tvrditi da to važi za čitav svemir. Za nas opservabilan svemir ima zaista ogromne dimenzije (ogroma broj kilometara). Ali to je možda sitnica u poređenju sa dimenzijama onoga što je predaleko da bi bilo uočljivo. Baš kao što je kapljica vode sićušna u poređenju sa okeanom.
Već dugo godina uglavnom preovladava gledište po kome potencijalni kvanti gravitacije (gravitoni) imaju konačnu brzinu (baš kao i svjetlost). Znači li to da u slučaju poništavanja m.a.t.e.r.i.j.e,,,, i ,,,,a.n.t.i.m.a.t.e.r.i.j.e njihova gravitaciona polja postepeno iščezavaju od zone interakcije prema vani (slično kao što do nas dolazi svjetlost udaljenih zvijezda koje više ne postoje) ... ???
Prisjetimo se da današnji opšteprihvaćeni model \"početka nastanka opservabilnog univerzuma\" polazi od toga da se gravitacija iz nepoznatih razloga odvojila od ostalih osnovnih fizikalnih sila. A kako bi bilo da na silu gravitacije gledamo kao na nešto što može da se pretvori u neku drugu silu ???
Kod pričamo o crnim rupama, mi njihovu evoluciju najčešče poimamo kao ireverzibilan (jednosmjeran proces): Kada gravitacija postane dovoljno moćna nadjačaće kvantni pritisak neutrona. Ali, šta ako gravitacija naglo oslabi ??? Jel moguć obrnut proces, uz još neke nepoznate varijacije ??? Prisjetimo se da je svaki neutron na neki način, da tako banalizujem, kompresovani atom običnog hidrogenijuma, jel tako ???
Ako bi pomenute gigantske crne rupe (m.a.t.e.r.i.j.a.l.n.a,,,,i,,,,a.n.t.i.m.a.t.e.r.i.j.a.l.n.a) bile približno istih masa tokom interakcije, možda bi došlo do munjevitog pretvaranja moćne privlačne sile (gravitacije) u moćnu opštu odbojnu silu (početak onoga što nazivamo \"big bang\" ... ???
POJEDNOSTAVLJEN MODEL: Ako bi primjerice, m.a.t.e.r.i.j.a.l.n.a crna rupa mase M stupila u interakciju sa a.n.t.i.m.a.t.e.r.i.j.a.l.n.o.m crnom rupom mase 5 puta manje od M, možda bi smo to mogli opisati ovako: M-M/5=4M/5 To znači da bi se m.a.t.e.r.i.j.a.l.n.o.j crnoj rupi masa smanjila za 20%. Došlo bi do istovremenog povećavanja, primjerice, fotonskog kapaciteta, uz slabljenje gravitacije. Posljedica bi mogla biti, recimo, \"big bang\"... ???
Možda možemo u situaciji kad su početne mase m.a.t.e.r.i.j.e,,,, i a.n.t.i.m.a.t.e.r.i.j.e relativno male, smatrati da ako stupe u međusobnu interakciju, da nastaje neka vrsta ekspanzije kojoj je moguće sa aspekta vanjskog posmatrača pripisati nešto kao \"uočljiv centar eksplozije\". Ali, to ni u kom slučaju nismo pouzdano u mogućnosti tvrditi u slučaju toliko ogromnih početnih masa, koje bi bile možda čak znatno veće od vidljivog univerzuma.
Neosporna mogućnost interakcija crnih rupa sa antirupama, ne samo da nudi jednostavno objašnjenje o sudbini gravitacionih sila neposredno pred \"big bang\", već nudi i relativno jednostavno objašnjenje PORIJEKLA VODONIKA (HIDROGENIJUMA) KAO PREOVLADAVAJUĆEG HEMIJSKOG ELEMENTA U OPSERVABILNOM SVEMIRU.
Bavljenje UZROCIMA VELIKOG PRASKA je moguće na znatno jeftiniji način, to jest, bez potrebe za gigantskim akceleratorima. Isto tako, postoji i jedna psihološka prednost bavljenja UZROCIMA: Među većinom običnih ljudi bi znatno mogla porasti uznemirenost od rizika vještačkog izazivanja smaka svijeta, a to bi vjerovatno doprinjelo odustajanju od upotrebe gigantskih akceleratora.
Znaš \"e pa\" apsolutno se slažem sa tvojim komentarom. Ali na žalost, mišljenja sam da bi se mogli pojaviti preveliki otpori. Ako već nije jednostavno postići poboljšanje, onda bi smo mogli nastojati da nepoželjne procese umanjimo. Jedna od mogućnosti smanjivanja nepoželjnih procesa bi mogla biti upravo mogućnost bavljenja UZROCIMA velikog praska.
Jel bas nikog ne muci cinjenica da cak i ako se otkrije da ova cestica postoji, nema nekih konkretnih primjena ka unapredjenju zivota obicnih ljudi? Umjesto da se zamaraju time i trose novac, mogli su pronaci nesto od cega ce nam svima biti bolje. I kakvi su ovo komentari ispod. \'ajmo svi na posao, odmah!