Misija Artemis 1
1

NASA uspješno obavila važan test rakete SLS

D. B.
Američka svemirska agencija NASA uspješno je obavila test rakete SLS (Space Launc System), koji se odnosi na punjenje rezervoara gorivom.

Riječ je o takozvanoj "probi mokre haljine", koja predstavlja važan test prije pokretanja odbrojavanja. Iako je tokom testa bilo određenih problema, NASA je ipak uspjela u potpunosti napuniti rezervoare pogonskim gorivom i to je bio prvi pokušaj koji je uspio.

Cilj pomenutog testa je simulacija lansiranja rakete, ali zapravo bez njenog polijetanja. Tim programa Artemis 1 je skratio prethodna tri pokušana punjenja SLS-a ranije ove godine zbog različitih curenja i drugih problema koji su u međuvremenu riješeni.

Ipak, pokušaj nije bio savršen jer je NASA morala nekoliko puta zaustavljati punjenje od početka testa. Prvi prekid je uzrokovan problemom s rezervnim zalihama gasovitog azota. Ipak, tim je popravio ventil linije gasovitog azota, nakon čega je nastavljeno punjenje gorivom. Ipak, prilikom završavanja punjenja se pojavilo nekoliko problema uključujući curenje vodika pa se moralo pronaći alternativno rješenje nakon što prvo nije uspjelo. Pored toga, baklja koja sagorijeva višak tečnog vodika iz rakete izazvala je mali požar oko mjesta lansiranja rakete.

Kontrolori lansiranja su osmislili plan za "prikrivanje podataka" povezanih s curenjem kako kompjuter za lansiranje ne bi napravio prekid. To ne bi prošlo u stvarnom scenariju lansiranja, no cilj je ovog puta bio doći što dalje u procesu odbrojavanja kako bi se prikupili potrebni podaci. Tim je uspješno nastavio finalno desetominutno odbrojavanje te je stigao do T-29 sekundi prije nego je morao prekinuti test u potpunosti. Prvobitno je planirano pustiti odbrojavanje do T-33 sekunde prije samog lansiranja, a potom je trebao uslijediti restart tajmera te ponavljanje procesa do T-9 sekundi prije lansiranja.

Uprkos svemu, obavljeno je nekoliko ključnih operacija potrebnih za lansiranje, uključujući predaju kontrole sa sekvencera za lansiranje na tlu do automatiziranog sekvencera lansiranja koji kontrolira softver za let rakete.

NASA će sada analizirati podatke prikupljene tokom testa kako bi ustanovila da li konačno može postaviti zvanični datum lansiranja misije Artemis 1 čiji je cilj slanje letjelice Orion bez posade na misiju leta oko Mjeseca. Najraniji mogući datum je u augustu.