Nauka
1

NASA testira odijela za misije na asteroidima

Klix.ba
NASA-ini inžinjeri sprovode podvodna testiranja novih svemirskih odijela kako bi se pripremili za ambiciozne misije sa ljudskom posadom na Mjesec, Mars i asteroide. Nova odijela redizajnirana su iz onih korištenih u shuttle misijama.

Modificirana odijela omogućit če više pokretljivosti astronautima, a stvorit će i više prostora u novom multifunkcionalnom vozilu Orion, koje se gradi za narednu američku svemirsku letjelicu sa ljudskom posadom.

NASA pokušava opremiti posadu Oriona sa manje glomaznim svemirskim odijelima.

Zbog svoje veličine i ograničenja u kretanju astronauta, dosadašnja odijela, koja astronauti nose u svemirskim šetnjama na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), čine se neprikladnim za misije u dubokom svemiru. Orionov modul za posadu ima samo 8,9 kubnih metara prostora za šest osoba. NASA smatra da bi prerađena odijela korištena za shuttle misije mogla biti mnogo prikladnija.

Dizajnirana je nadograđena verzija odijela, a sada se testira u laboratoriji u blizini Svemirskog centra Johnson, u Houstonu. Kako bi simulirali sve moguće scenarije, laboratorija koristi ogromni bazen te replike različitih objekata, poput replike ISS-a u punoj veličini.

Iako je izgled odijela ostao manje-više isti, njegova unutrašnjost je potpuno izmijenjena.