Nauka
1

Astronauti riskirali život kako bi popravili kvar na ISS-u

Klix.ba
Astronauti su uklonili staru pumpu sa Međunarodne svemirske stanice (ISS), u prvoj u nizu svemirskih šetnji potrebnih za popravak rashladnog sistema. Tokom popravka su riskirali život u 35 godina starim svemirskim odijelima, sklonim zakazivanju.

Američki dio posade ISS-a, Rick Mastracchio i Michael Hopkins, uspješno su uklonili pumpu za amonijak, sa pokvarenim ventilom, i to prije zadatog roka. Akcija je trajala pet i po sati.

Ukoliko nastave biti ovako efikasni, bit će potrebne još samo dvije svemirske šetnje kako bi se instalirala rezervna pumpa te neće doći i do treće šetnje, kako je isprva predviđeno.

Mastracchio je morao pripremiti rezervno svemirsko odijelo, budući da se njegovo izvorno odijelo počelo puniti vodom prilikom posljednje šetnje.

Mastracchio je već sedam puta izlazio u svemirske šetnje, dok je Hopkinsu ovo bila prva. Nosili su dodatnu sigurnosnu opremu, budući da je NASA željela izbjeći ponovno poplavljivanje kacige vodom koje se ljetos desilo talijanskom astronautu Luci Parmitanu. Rashladni sistem Parmitanovog odijela ispunio je njegovu kacigu vodom te se astronauz jedva vratio živ u ISS.

Od tada nije bilo svemirskih šetnji, a Hopkins je ovom prilikom nosio Parmitanovo odijelo, ali sa potpuno novim komponentama.