|

NASA snimila logo Star Treka na Marsu

NASA snimila logo Star Treka na Marsu
112
Klix.ba
15.6.2019. u 08:59
106
komentara
112

dijeljenja
NASA snimila logo Star Treka na Marsu Foto: NASA
Na jednom od najvećih kružnih udubina okruženim planinskim lancem na Marsu, Hellas Planitia, snimljen je prepoznatljiv logo Star Treka. Ross Bayer sa Univerziteta Arizona kazao je kako logo nije uklesan i da se radi po posve prirodnoj pojavi, piše Independent.
Ovaj prirodni fenomen pokazuje kako se Mars razvijao tokom svog postojanja. Oblici koji su uočeni nisu neuobičajena pojava na Marsu.

Naime, ovaj oblik nastao je prije mnogo godina kao posljedica vulkanske erupcije na dnu bazena, pa kako je lava tekla formirala se oko dina u obliku srpa te se tom prilikom stvrdnula oko njih, piše Science alert.

Nakon toga vjetrovi na Marsu su skinuli pijesak dina i ostala je stvrdnuta lava. U bazenu Hellas Planitia postoji tristotinjak takvih formacija otisaka dina, a dodatnih 480 uočeno je u području Noctis Labyrinthus.


Na Twitteru se oglasio i glumac William Shatner, koji je u prvom serijalu Star Treka utjelovio lik kapetana Jamesa T. Kirka i napisao kako su oni pobijedili tim filmskog serijala Star Wars.

Fotografije su snimljene NASA-inom HiRISE kamerom, a fotografirala ih je NASA-ina letjelica Mars Reconnaissance Orbiter.
Prijavi grešku


Komentari (106)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...