Fenomenalan prizor
151

NASA snimila fotografiju Zemlje i Mjeseca s pet miliona kilometara

Klix.ba
Foto: NASA/OSIRIS-REx
Foto: NASA/OSIRIS-REx
NASA-ina letjelica OSIRIS-REx napravila je fotografiju Zemlje i Mjeseca sa udaljenosti od pet miliona kilometara koja jasno ilustruje veličinu našeg planeta i vjernog pratioca, te stvarnu udaljenost između tih nebeskih tijela.

OSIRIS-REx je lansiran u septembru 2016. godine, a cilj misije je slijetanje na asteroid prvi put u historiji.

OSIRIS-Rex je skraćenica za "Porijeklo, spektralnu interpretaciju, identifikaciju izvora, sigurnost i istraživač regolita" , a do asteroida Bennu bi trebala stići u augustu ove godine, a nakon što pokupi uzorke asteroida u martu 2021. godine bi se trebala zaputiti nazad na Zemlju gdje bi trebala stići u septembru 2023. godine.

Asteroid Bennu (službeni naziv 101955 Bennu) je jedan od oko 7.000 asteroida čija putanja je blizu Zemljine, od kojih 26 ima prečnik veći od 200 metara. Od tih 26 pet je karbonskog porijekla, što znači da su nastali na samom početku Sunčevog sistema, otprilike prije četiri milijarde godina. Bennu, čiji je prečnik oko 500 metara, prolazi najbliže Zemlji i stoga će putovanje do njega i nazad trajati najkraće.

Bennu svoju orbitu oko Sunca obiđe za 436 dana (1,2 godine), a svakih šest godina dolazi veoma blizu Zemlje, na samo 0.002 Astronomskih jedinica (AU), odnosno 300.000 km, što je bliže nego Mjesec (minimalna udaljenost Zemlja - Mjesec je 356.400 km).