{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA pronašla vodu na Marsu?

S
9.12.2011. u 21:00
0
41
NASA pronašla vodu na Marsu?
0
NASA pronašla vodu na Marsu?
Foto: NASA
Američka svemirska agencija NASA je možda blizu pronalaska vode na Crvenoj planeti. NASA-ina robotizovana vozila su pronašla trag gipsa, minerala koji nastaje kada voda prolazi kroz kamen, što može biti čvrst dokaz da na Marsu zaista ima vode.
Robotizovana vozila Oportunity i Spirit su poslana na dvije različite strane Marsa još 2004. godine, pretraživala su površinu te planete i prikupljala dokaze da Mars nije uvijek izgledao kao danas.

Da Mars nije tako "suh" pokazuje trag gipsa koji je pronađen duž kratera Endeavour, prenijeli su američki mediji. I ranije je bilo dokaza o mineralima koji su nastajali u vodi. Međutim, s njima su bili pomiješani i neki drugi materijali što je onemogućavalo da se dokaže da zaista ima vode na ovoj planeti.

U NASA-i vjeruju da bi ovo trebao biti čvrst dokaz, s obzirom na to da je gips pronađen unutar kratera (stijene), to bi moglo značiti da se tu i formirao.

Kao što je poznato, voda je ključni faktor za postojanje života pa naučnici sada planiraju dalje istraživati, tragajući za čvrstim dokazima o postojanju života na Marsu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: