Nauka
2

NASA pokazala kako bi moglo izgledati slijetanje na Pluton

Klix.ba
Ako ste maštali o slijetanju na neku drugu planetu, niste sami, jer naučnici američke svemirske agencije NASA čine isto te su kreirali video kojim pokazuju kako bi moglo izgledati slijetanje na Pluton.

Više od 100 fotografija koje je zabilježila NASA-ina letjelica New Horizons tokom prilaska i preleta patuljaste planete tokom šest sedmica u ljeto 2015. godine, iskorišteno je za kreiranje videa.

Video počinje pogledom na udaljeni Pluton i njegov najveći mjesec Charon, a potom slijedi približavanje do 24 km iznad visokih planina na ledenim ravnicama.

"Prije samo godinu dana, Pluton je bio samo tačka u daljini. Ovaj video pokazuje kako bi bilo približavati se patuljastoj planeti u svemirskoj letjelici", izjavio je naučnik Alan Stern.

U četvrtak je obilježena jedanaesta godišnjica NASA-ine letjelice New Horizons. Letjelica je preletjela Pluton 14. jula 2015. godine te je bila udaljena samo 12.500 km od patuljaste planete. Snažne teleskopske kamere su zabilježile objekte manje od nogometnog igrališta.

Letjelica je sada stotinu miliona kilometara udaljena od Plutona, a njena sljedeća meta je mala ledena stijena 2014 MU69 do koje će stići do 1. januara 2019. godine.