Nakon pada na površinu
24

NASA objavila fotografije mjesta pada izraelskog landera: Dobro smo ogrebali Mjesec

Klix.ba
Američka svemirska agencija NASA je objavila fotografije mjesta na Mjesecu na koje se srušio izraelski lander Beresheet.

Lander je pao na mjesečevu površinu tokom pokušaja slijetanja prošlog mjeseca, a crno-bijele fotografije prikazuju izgled mjesta prije i poslije pada landera. Na tom mjestu je 11. aprila neuspješno okončana prva misija organizacije SpaceIL zbog kvara na motoru landera.

NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) je fotografiju mjesta pada landera fotografisao 22. aprila, samo 90 kilometara iznad površine, a primijećena je "tamna mrlja" široka oko deset metara. Ta mrlja nije viđena na fotografijama iste lokacije koje su nastale prošle godine.

Lander Beresheet, što na hebrejskom znači "u početku", trebao je biti prva izraelska letjelica finansirana privatnim sredstvima koja je sletjela na Mjesec. Dosad je to uspjelo Rusima, Amerikancima i Kinezima, koji su uspješno obavili kontrolisana "mekana" slijetanja na površinu Mjeseca. Uprkos neuspjehu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je najavio da će država podržati novu misiju na Mjesec.