Žudnja u svemiru
0

NASA mora pripremiti astronaute za seks u svemiru

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ako su planovi za slanje astronauta na Mars zaista ozbiljni, Amerika bi trebala pripremiti ove pojedince za seks u svemiru, predlaže NASA-in savjetnik.

Doktor Jason Kring ističe da će astronauti morati oponašati istraživače polarnih oblasti i prihvatiti svoje kolege kao ljubavnike u toku trogodišnje misije, a s ciljem smanjivanja seksualnih frustracija.

Ovaj doktor istražuje seksualnu ravnotežu u grupama u okviru novog plana putovanja u svemir, a asistent je na Embry-Riddle Aeronautical univerzitetu u Floridi.

Izjavio je da bi američke svemirske agencije morale proučavati opcije prakticiranja seksa i trudnoću u svemiru i tako dizajnirati svemirske letjelice koje će 2015. biti poslane na Mjesec. Iste takve letjelice bi, kako piše Telegraph, trebale biti poslane i na Mars gdje će biti uspostavljena baza u toku decenija koje slijede.

Kring je ovaj prijedlog iznio na web stranici Space.com, a za medije je izjavio: "Muškarci i žene koji budu izabrani za odlazak na Mjesec ili Mars bit će profesionalci. Ali, baš kao glad i žeđ, seks je osnovna biološka potreba, a eventualna misija na Mars bi mogla trajati i tri godine. Nema smisla pretpostaviti da ovi ljudi neće imati takve misli u toku tri godine. NASA i druge svemirske organizacije bi ove ideje trebale uvrstiti u svoj trening program."

Vrijedni doktor utvrđuje koja je najbolja kombinacija muškaraca i žena koji će biti poslani na ovao duga putovanja u svemir. On vjeruje da da bi trebalo učiti od istraživača u bazama na Južnom polu koji su od svojih porodica odvojeni mjesecima i za to vrijeme imaju svoje seksualne partnere među članovima ekspedicije koji imaju tu ulogu samo u toku trajanja istraživanja.

"U bliskoj ste vezi tih šest do devet mjeseci koliko traje putovanje, kasnije se svi vraćaju normalnom životu i svojim porodicama," objašnjava doktor Kring.

"Polarno okruženje slično je, prema karakteristikama i izolaciji, onome u svemiru. Dokazi pokazuju da su žene u ekspedicijama poboljšale opštu atmosferu.

Ideja seksa u svemiru našla se u centru pažnje i ranije kad je jedna japanska kompanija ponudila opciju vjenčanja u svemiru za 2,3 miliona dolara, a već im se javilo nekoliko zainteresovanih parova.