Misija ICESat-2
9

NASA lansirala satelit s laserom koji će utvrditi posljedice globalnog zagrijavanja

Klix.ba
Foto: NASA
Foto: NASA
Američka svemirska agencija (NASA) lansirala je u orbitu satelit salaserom koji će mjeriti stanje Zemljinog ledenog prekrivača.

Misija satelita nazvana ICESat-2 ponudit će precizne informacije o tome kako globalno zagrijavanje utječe na zaleđenu površinu. Antarktik, Grenland i led koji pluta Arktičkim okeanom izgubili su volumen posljednjih decenija.

ICESat-2 pratit će promjene do neviđenih detalja, a nalazit će se u orbiti na oko 500 kilometara iznad Zemlje.

Satelit je lansiran uz pomoć Delta II rakete iz baze u Californiji. Ovo je nastavak projekta započetog 2000. godine kada je prvi laser poslan da mjeri posljedice globalnog zagrijavanja. Ali ta misija nije bila toliko uspješna zbog tehničkih problema.

Od tada je NASA radila na remodeliranju tehnologije i nada se uspjehu. Laser koristi tehniku "brojanje fotona" u okviru koje ispaljuje 10.000 impulsa svjetlosti svake sekunde. Svaki od tih dolazi do Zemlje i odbija se nazad, što traje 3,3 milisekunde.

Iz NASA-e ja saopćeno kako laser nema mogućnost topljenja leda s ove visine, ali da stanovnici Zemlje mogu vidjeti zelenu tačku kada satelit preleti iznad njihove države.