Pomoću rakete Atlas V
38

NASA lansirala GOES-T satelit za praćenje vremena, katastrofa i klimatskih promjena

D. B.
Američka svemirska agencija NASA uspješno je lansirala novi satelit.

Riječ je o satelitu pod nazivom GOES-T, koji je lansiran pomoću rakete Atlas V iz Cape Canaverala na Floridi. Prema zvaničnim informacijama, tri i po sata nakon polijetanja satelit se odvojio i nastavio prema svojoj lokaciji.

GOES-T je najnoviji satelit Američke nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA) i jedan je od četiri iz GOES-R serije koja je vrijedna 11,4 milijarde dolara. Ovaj satelit će se pozicionirati na visinu od 35.900 kilometara iznad naše planete te će obavljati različite zadatke, pomagat će naučnicima da prate vremenske sisteme i prirodne opasnosti na zapadnoj hemisferi. Također, GOES-T će biti preimenovan u GOES-18 kada stigne u geostacionarnu orbitu, a nakon toga zvanično ulazi u službu. Testni period će provesti prateći centralni dio SAD-a, a potom će biti pomjeren iznad istočnog dijela Pacifika.

Za 2023. godinu je planirano da GOES-18 zamijeni GOES-17 koji je lansiran 2018. godine. Ovaj satelit je operativan, ali ima problem s hlađenjem ABI instrumenta.

GOES-T ima različite zadatke među kojima su praćenje efekata oluja na Pacifiku, kao i požara u zapadnom dijelu SAD-a uključujući Aljasku i Havaje. Njegovi podaci će se može koristiti za otkrivanje najugroženijih lokacija, kao i za upozorenja za vatrogasce i javnost.

Također, moći će se koristiti za praćenje uvjeta u svemiru uključujući solarne oluje, kako bi se zaštitili drugi sateliti, električna mreža i druga infrastrukutra. Prvi snimci se očekuju u maju ili junu.