|

NASA kreće u komercijalizaciju ISS-a, uskoro otvorena vrata i običnim ljudima

NASA kreće u komercijalizaciju ISS-a, uskoro otvorena vrata i običnim ljudima
10
Klix.ba
7.6.2019. u 21:18
31
komentara
10

dijeljenja
NASA kreće u komercijalizaciju ISS-a, uskoro otvorena vrata i običnim ljudima Foto: NASA
Danas su rukovodioci NASA-e najavili da će otvoriti dijelove Međunarodne svemirske stanice (ISS) većim komercijalnim mogućnostima, što će kompanijama omogućiti korištenje objekata svemirske stanice, uključujući snimanje reklama ili filmova.
Nova privremena direktiva NASA-e omogućava privatnim kompanijama da zakupe prostor na neko vrijeme na ISS-u i to za proizvodnju, marketing ili testiranje svojih proizvoda.

NASA će omogućiti i privatne astronautske misije u trajanju do 30 dana na ISS-u u sklopu odobrenih komercijalnih i marketinških aktivnosti navedenih u direktivi objavljenoj u petak, s prvom misijom već 2020. godine. Saopćenje NASA-e objavljeno danas ocrtava put i za buduće privatne misije civilnog stanovništva.

Također se omogućava tim kompanijama da koriste resurse na ISS-u u komercijalne svrhe, čak koristeći vrijeme i stručnost NASA-inih astronauta.

Ukoliko kompanije žele one mogu čak poslati i svoje astronaute na ISS počevši već od 2020. godine, ali sve ove aktivnosti dolaze s paprenom cijenom.

Ovo je značajan preokret za NASA-u, koja je dugo bila protiv komercijalizacije navedene stanice. Međutim, u augustu je administrator NASA-e Jim Bridenstine formirao komisiju koja je istraživala načine otvaranja svemirske agencije za komercijalizaciju, tvrdeći da bi to moglo omogućiti nove izvore prihoda za agenciju.

"Kažem vam da postoji interes za takvo što upravo sada. Pitanje je da li je to moguće izvesti u praksi. Odgovor trenutno nemam, ali treba nam neko da nam da savjet o tome", rekao je Bridenstine još u augustu prošle godine.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...