{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA: Jupiterov mjesec Ganimed ima okeane veće nego Zemlja

Klix.ba
13.3.2015. u 19:18
20
59
NASA: Jupiterov mjesec Ganimed ima okeane veće nego Zemlja
20
Novi podaci sugerišu da Jupiterov mjesec Ganimed, najveći u našem solarnom sistemu, posjeduje podzemni okean.
Presjek Ganimeda
Presjek Ganimeda


Količina vode, tvrde naučnici, mogla bi biti veća od one koju imamo na planeti zemlji, uključujući mora i rijeke, navodi Američka nacionalna svemirska agencija (NASA).

Naučnici su uspjeli iskoristiti teleskop Hubble i pomoću njega više od sedam sati sakupljati podatke o pojasima aurora na mjesecu. Polarno svjetlo ili aurora ne pojavljuje se samo na Zemlji nego na svim tijelima u svemiru koji posjeduju dovoljno snažno magnetno polje.

Konkretno, aurora nastaje kada se naelektrisane čestice sudaraju sa atmosferom planete ili u ovom slučaju atmosferom mjeseca.

Ilustracija Jupitera i Ganimeda
Ilustracija Jupitera i Ganimeda


Samo postojanje polarnog svjetla ne nagovještava postojanje okeana, ali velika tijela vode utiču na kretanje svjetlosti. Manji pokreti "zaključavaju" auroru na jednom mjestu i indiciraju slan okean koji lako provodi elektricitet. Naučnici su primijetili da se položaj aurore na Ganimedu prati samo na limitiranom području te pod uglom koji nagovještava da se ispod površine nalazi masivni okean.

Otkriće je objavljeno u četvrtak, a hipoteza o Ganimedovim okeanima na dubini od oko 100 kilometara ispod površine postavljena je davne 1970. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: