Nauka
0

NASA istražuje misteriju kretanja "Hot Jupitera"

Klix.ba
U posljednjih deset godina došlo je do naglog otkrića egzoplaneta. Do sada ih je potvrđeno skoro 2.000 izvan našeg Sunčevog sistema te je identificirano više od 5.000 kandidata.

Mnogi od tih egzotičnih svjetova pripadaju klasi poznatoj kao "vrući Jupiter." To su gasni giganti poput Jupitera, ali i mnogo toplije planete. U početku su "vrući Jupiteri“ smatrani nebitnim, jer nemaju ništa kao planete u našem Sunčevom sistemu.

"Mislili smo da je naš Sunčev sistem 'normalan', međutim nije", rekao je astronom Greg Laughlin s Univerziteta u Kaliforniji i jedan od autora nove studije iz NASA-inog svemirskog teleskopa koji istražuje vruću Jupiter formaciju.

"Vrući Jupiteri" su još uvijek obavijeni misterijom. Kako vam se čine ove masivne kugle i kako su završile tako blizu svoje zvijezda?

Teleskop Spitzer je pronašao nove tragove posmatranjem vrućeg Jupitera poznatog kao "HD 80606b", a koji se nalazi 190 svjetlosnih godina od Zemlje. Ova planeta je neobična po tome što ima divlju ekscentričnu orbitu gotovo kao da je kometa, njiše se vrlo blizu svoje zvijezde, a zatim se vraća nazad do mnogo veće udaljenosti iznova svakih 111 dana.

Jedna strana planete je dramatično toplija od druge. U stvari, kada je planeta najbliža svojoj zvijezdi, ta strana se brzo zagrijava na više od 2.000 stepeni Celzijusa.