Nauka
8

Tri nove egzoplanete: Godina im traje nekoliko dana, a mogle bi imati i život

Klix.ba
Astronomi su nedavno na spisak planeta koje bi mogle gajiti život stavili dodatna tri tijela udaljena od Zemlje na oko 40 svjetlosnih godina.

Međunarodni tim stručnjaka posmatrao je tri planete koje kruže oko patuljaste zvijezde za koju se nekada smatralo kako je premalena da bi se oko nje stvorio cijeli jedan sistem.

Naučni rad je u ponedjeljak objavljen u listu Nature, a u njemu stoji kako su ovo prve otkrivene planete koje orbitiraju oko "hladne" patuljaste zvijezde.

"Sistemi kao što je ovaj jedina su mjesta gdje sa trenutnom tehnologijom možemo detektovati život. Tako da, ukoliko želimo pronaći vanzemaljski život, ovdje bi trebala početi naša potraga", rekao je jedan od autora istraživanja Michael Gillon sa Univerziteta u Liegeu u Belgiji.

Većina dosada pronađenih egzoplaneta nisu povoljne za razvoj života kakvog poznajemo. U novembru je potrkivena planeta slična Zemlji na oko 39 svjetlosnih godina od Sunca, ali je temperatura na tom tijelu nepodnošljivih 300 do 600 stepeni.

Tri novootkrivene planete kruže oko crvenkaste patuljaste zvijezde Trappist-1 koja se nalazi u sazviježđu Vodolija. Sama zvijezde je zapravo veličine našeg Jupitera, a planete su joj dovoljno blizu kako bi na njihovoj površini vladala "normalna" temperatura.

Njihova blizina našem Suncu i zagušenost njihovog, pospješit će naučni rad naučnika kojima sada neće smetati blještavost matične zvijezde egzoplaneta. Jedna strana sve tri planete je u konstantnom mraku, dok je druga u konstantnom danu, pa naučnici smatraju da je život najbolje tražiti u regionima gdje vlada vječni sumrak ili jutro.

Dvije najbliže planete oko svoga sunca naprave krug jednom u 1,5 i 2,4 dana. Godina za treću planetu traje znatno više, a trenutni proračuni govore kako je riječ o periodu između 4,5 i 72,8 dana.