328 dana na ISS-u
57

NASA-ina astronautkinja postavila novi rekord najdužeg boravku žene u svemiru

Dž. L.
Foto: NASA
Foto: NASA
Astronautinja Američke svemirske agencije (NASA) Christina Koch ponovo je postavila novi rekord najdužg boravka žene u svemiru, čime je oborila rezultat koji je ranije postavila najstarija i najiskusnija astronautkinja Peggy Whitson.

Ruska svemirska letjelica Soyuz u kojoj se nalazila Koch, sletjela je danas u Kazahstan oko 9:12 sati prema lokalnom vremenu.

Koch je provela 328 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), nadmašivši dosadašnji rekord od 289 dana kojeg je postavila njena kolegica Whitson krajem prošle godine.

Foto: NASA
Foto: NASA

Zanimljivo je da je Koch samo 12 dana manje boravila u svemiru od svog muškog kolege Scotta Kellyja, a koji je bio na ISS-u od 2015. do 2016. godine.

"Trenutno sam toliko prezadovoljna i sretna", rekla je Koch novinarima dok je sjedila ispred svoje kapsule, ubrzo nakon što je dodirnula tlo.

Međutim, Whitson je i dalje astronautkinja koja je najviše vremena provodila u svemiru tokom njena tri svemirska leta između 2002. i 2017. godine.

Foto: NASA
Foto: NASA

S druge strane, tokom svojih misija Koch je prešla 223 miliona kilometara svemirom, što je ekvivalen 291 kružnom putovanju od Mjeseca do Zemlje.

Ona se vratila na našu planetu sa još dva člana posade, italijasnkim astronautom Lucom Parmitanom i ruskim astronautom Aleksandrom Skvortsov.