Riješen problem
4

NASA-in teleskop Hubble bi uskoro mogao biti ponovo u funkciji

Klix.ba
Foto: NASA
Foto: NASA
NASA-ini inžinjeri su otkrili kako će vratiti u funkciju svemirski teleskop Hubble nakon što su provjerili instrument koji nije ispravno radio.

Hubble se trenutno nalazi u orbiti Zemlje te je u safe modu od 5. oktobra kada je zakazao važan dio opreme za upravljanje potreban za usmjeravanje teleskopa. Umjesto njega će se koristiti rezervni dio koji će omogućiti Hubbleu da ponovo radi punim kapacitetom.

Jedan od Hubbleovih žiroskopa, uređaja potrebnih za mjerenje brzine kojom se teleskop okreće u svemiru, zakazao je 5. oktobra. Dva od šest Hubbleovih žiroskopa već nisu radila, tako da je broj funkcionalnih žiroskopa svedan na tri. Upravo toliko žiroskopa je potreban Hubbleu da radi i obavlja svoj posao, ali je NASA imala problema problma s radom jednog od ta tri žiroskopa. BIo je ugašen sedam i po godina, a kada ga je NASA počela ponovo koristiti, slao je loše podatke o okretanju Hubblea. Žiroskop je detektovao da se Hubble okreće mnogo brže od stvarne brzine.

Tehnički, teleskop može raditi i sa dva žiroskopa, ali bi bio ograničen kada je riječ o ciljevima koje može posmatrati. No, čini se da se NASA neće morati oslanjati na samo dva žiroskopa. Saopćila je da su inžinjeri na jednu sekundu isključili žiroskop, a potom ga opet uključili. To nije riješilo problem, ali je tim programirao mnoštvo manevara kako bi Hubble potencijalno resetovao žiroskop u slučaju da je unutrašnji cilindar bio van centra. To je izgleda riješilo problem pa je žiroskop prestao mjeriti brzu rotaciju Hubblea.

Šest žiroskopa je već zamijenjeno tokom tridesetogodišnjeg boravka Hubblea u orbiti i to zahvaljujući Space Shuttle programu koji je omogućio astronautima da servisiraju teleskop kad god je to bilo potrebno. No. Space Shuttle program je ugašen tako da nema letjelice kojom astronauti mogu doći do Hubblea. Kada se nešto pokvari, NASA problem mora rješavati sa Zemlje.

Hubble je u safe modu od otkazivanja žiroskopa, a to je stanje u kojom je većina instrumenata isključena. Stoga teleskop nije mogao vršiti opservacije. Ovaj teleskop je važan alat za astronomiju jer pravi fotografije mnogo toga, od dalekih galaksija i zvijezda pa do objekata u našem solarnom sistemu. Ipak, još uvijek nije potpuno spreman za povratak u akciju jer NASA pravi manevre kako bi bila sigurna da će popravljeni žiroskop raditi ispravno. Inžinjeri su isplanirali mnoge testove kako bi procijenili žiroskop. Ako sve prođe kako treba, Hubble će nastaviti normalan rad.