{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA-in najveći projekat u krizi: Kvar na svemirskom teleskopu Kepler

A
16.5.2013. u 11:42
5
0
NASA-in najveći projekat u krizi: Kvar na svemirskom teleskopu Kepler
5
NASA-in najveći projekat u krizi: Kvar na svemirskom teleskopu Kepler
NASA-in svemirski teleskop Kepler, koji istražuje planete udaljene hiljadama svjetlosnih godina, pretrpio je težak sistemski kvar nakon čega se prestao kretati.
Inžinjeri NASA-e su primijetili kvar kada su Kepler podesili na 'safe mode'. Utvrdili su da je do kvara došlo na drugom od četiri točka kojima se teleskop pokreće.

Svemirski teleskop Kepler poslat je u svemir kako bi istražio stanje na planetama sličnim Zemlji, a na kojima bi se mogao uspostaviti život.

Međutim, nakon kvara na teleskopu, postoji mogućnost da misija bude obustavljena ako ne bude nađeno rješenje kako popraviti teleskop.

Zamjenik direktora projekta NASA-e Charles Sobeck izjavio je kako trenutno ne mogu da se kreću prema mjestu koje su planirali da istraže.

"Ne možemo dobiti očekivane informacije o tom području”, izjavio je Sobeck.

Zamjenik direktora za istraživanja u NASA-i John Grunsfeld istakao je da “Kepler još uvijek nije doživio katastrofu i poraz jer postoji mogućnost da se sve popravi”.

Teleskop Kepler u svemir je lansiran 2009. i sve do sada misija je proticala bez ikakvih problema i kvarova. Projekat Kepler u vrijednosti od 600 miliona dolara provodi se pod nadzorom NASA-inog istraživačkog centra Ames.

Stručnjaci NASA-e prošli mjesec su saopćili kako je teleskop Kepler pronašao dvije planete malo veće od Zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: