Za četiri milijarde godina
15

Naša galaksija će se sudariti sa Andromedom

Klix.ba
Astronomi su uz pomoć svemirskog teleskopa Hubble izračunali vrijeme sudara Mliječnog puta i Andromede, nama najbliže susjedne galaksije.

Ove dvije galaksije se uzajamno privlače zbog gravitacije, a naučnici vjeruju da će do sudara doći za četiri milijarde godina. Dvije milijarde godina poslije sudara, ove dvije galaksije će postati jedno svemirsko tijelo.

Pozicija Sunca će se promijeniti, ali zvijezda i planete koje je okružuju najvjerovatnije neće biti uništene. Gledajući sa Zemlje, nebo bi trebalo izgledati spektakularno, piše BBC.

"Sada nam galaksija Andromeda na nebu izgleda kao mali zamrljani objekt. Činjenica da možemo predvidjeti da će taj objekat jednog dana doći do nas i spojiti se s našom galaksijom je zaista fascinantna", kazao je Roeland van der Marel, vođa istraživanja.

Ove dvije galaksije su udaljene 2,5 miliona svjetlosnih godina jedna od druge, ali se približavaju brzinom od 400.000 kilometara na sat. Nove informacije prikupljene uz pomoć Hubblea daju aproksimativno vrijeme sudara.

"Pored toga što znamo da se Andromeda kreće u našem pravcu, bitno je znati i kakvo joj je bočno kretanje, jer to će odlučiti da li će ta galaksija udariti direktno u nas ili će nas promašiti. Nakon vuše od 100 godina pokušavanja, mi smo konačno uspjeli izmjeriti to bočno kretanje uz pomoć Hubblea", izjavio je Van der Marel.

Kompjuterske simulacije bazirane na informacijama dobijenim uz pomoć Hubblea predviđaju da će se dvije galaksije naposljetku spojiti i postati jedinstven svemirski sistem.

Zvijezde i planete najvjerovatnije neće biti uništene zbog ogromne udaljenosti koja će postojati između njih i u slučaju sudara, ali će neka nebeska tijela promijeniti pozicije zbog gravitacije.

Da li će iko svjedočiti sudaru, to je otvoreno pitanje.

"Zbog prirodne evolucije Sunca, ono će vremenom postajati toplije i nakon nekoliko milijardi godina život na Zemlji kakav mi poznajemo bit će nemoguć", rekao je Van der Marel.