|

NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu

NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
14
Klix.ba
16.12.2014. u 22:18
114
komentara
14

dijeljenja
NASA blizu spektakularnog otkrića dokaza o životu na Marsu
NASA-in rover Curiosity mogao bi pronaći dokaze o životu na Marsu. Misteriozne šiljke metana koji se ne mogu lako objasniti sa stanovišta geologije i drugih teorija otkrio je jedan od instrumenata na NASA-inom robotu, koji je sletio na Mars 2012. godine.
Naučnici još uvijek nisu sigurni koje je porijeklo tih šiljaka, ali vrlo je moguće da se radi o nečemu što su proizvele bakterije, poput živih organizama.

Ako ovaj plin dolazi od živih organizama, onda je moguće da će ovo biti jedno od najvećih otkrića u historiji. Podsjetimo, na Zemlji 95 posto metana dolazi od mikrobioloških organizama.

Iz NASA-e su saopćili da slijede dodatna ispitivanja i istraživanja u kojima će biti utvrđeno šta je izvor metana.

Tokom prethodnih satelitskih promatranja otkriveni su neobični oblaci metana na ovoj planeti, ali postoji i ono otkriće koje upućuje na to da je na Marsu prije nekoliko milijardi godina bilo vode i to u krateru Gale, gdje je i najveća koncentracija metana.

Količina metana na Marsu je veoma promjenjljiva, saopćeno je ranije, a sada je Curiosity identifikovao povećanje količine tog plina. U NASA-i kažu da ne mogu objasniti ni mogućnost da su metan eventualno sa sobom donijeli asteroidi.
Prijavi grešku


Komentari (114)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...