|

Naredne godine pored Zemlje prolazi najsvjetlija kometa

Naredne godine pored Zemlje prolazi najsvjetlija kometa
0
Klix.ba
28.12.2012. u 10:11
11
komentara
0

dijeljenja
Naredne godine pored Zemlje prolazi najsvjetlija kometa
Astronomi širom svijeta sa nestrpljenjem prate i očekuju dolazak komete koja će pored Zemlje proći naredne godine i koja bi na noćnom nebu mogla biti svjetlija i od Mjeseca. Kometa ISON će na ulice izmamiti milione posmatrača koji će željeti svjedočiti prolasku najsvjetlije komete u posljednjih nekoliko generacija.
Naučnici vjeruju da ova kometa prolazi kroz naš Sunčev sistem prvi put i da će na svom putu prema Suncu na sjevernoj hemisferi tokom novembra i decembra napraviti pravi svjetlosni show.

Kometa će biti svjetlija nego ijedna druga koja je ovuda prošla u posljednjih sto godina i bit će vidljiva i tokom dana. Naučnici također vjeruju i da će ovo biti posljednje putovanje ISON-a, jer sve ukazuje na to da njena putanja vodi pravo u Sunce, a trenutno se nalazi iza Jupitera.

Kometu su 21. septembra ove godine otkrili astonomi uz pomoć teleskopa Međunarodne naučne optičke mreže u Rusiji. ISON ima paraboličnu orbitu, što ukazuje na to da je najvjerovatnije nastao u Oortovom oblaku, velikoj nakupini ledenih krhotina koje se nalaze 50.000 puta dalje od Sunca nego Zemlja.

Ukoliko kometa nekim čudom preživi prolazak kroz naš sistem, proći će hiljade, a možda i milioni godina, prije nego se opet vrati.

ISON će postati vidljiv kada uđe u orbitu Jupitera.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...