{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najveći teleskop na svijetu bit će u funkciji naredne sedmice

9.3.2013. u 14:16
14
7
Najveći teleskop na svijetu bit će u funkciji naredne sedmice
14
Najveći teleskop na svijetu bit će u funkciji naredne sedmice
Najmoćniji ikada izgrađeni teleskop, Atacama Large Millimeter/Sub Millimeter Array (ALMA), bit će u funkciji 13. marta. ALMA pripada klasi "velikih teleskopa" koji kombiniraju snagu nekoliko ogromnih antena kako bi skupili informacije o udaljenim predjelima svemira. Nalazi se u pustinji u sjevernom Čileu, a smatra se da će prikazati do sada neviđene prizore iz svemira.
Sudeći po naučnicima, ALMA-u nije mogla samostalno izgraditi jedna država. Tako su se Čileu, zemlji domaćinu, pridružile najveće svjetske opservatorije, poput Nacionalne radio-astronomske opservatorije iz Sjeverne Amerike, evropske Južne opservatorije te opservatorije iz Japana, Brazila i drugih latinoameričkih država.

Ovaj teleskop formira 66 gigantskih antena, a nalaze se na pola sata vožnje od grada San Pedro de Atacame, na visini od pet hiljada metara.

Zahvaljujući pustinji i visini, vrlo je malo vodenih isparenja u zraku, što daje idealne uslove za ovaj teleskop. Voda u zraku ometa svjetlost zvijezda u dijelu elektromagnetskog spektra koji naučnici žele da proučavaju.

ALMA će proučavati svjetlost zvijezda i valne dužine nevidljive ljudskom oku. Svemirske opservatorije, poput teleskopa Hubble, orbitiraju iznad Zemljine atmosfere i proučavaju svemir na tim valnim dužinama. Astronomi se nadaju da će ALMA biti još bolja od svemirskih teleskopa, budući da se na tlu može izgraditi mnogo veći objekat nego u svemiru.

ALMA-ina osmatranja moći ćete pratiti ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: