Nauka
0

"Najuvjerljivija" fotografija čudovišta iz Loch Nessa je lažna

Klix.ba
Sporna fotografija
Sporna fotografija
Fotografija čudovišta iz jezera Loch Ness, koju je prije dvije godine snimio George Edwards, je montirana, priznao je sam autor fotografije.

Edwards je priznao da je prevario cijeli svijet jer je želio samo napraviti "malo zabave". Kako bi dočarao da je čudovište u vodi, 61-godišnjak je fotografirao grbu napravljenu od karbonskih vlakana i predstavio je kao da je riječ o tijelu čudovišta.

Kaže da nimalo ne žali što je godinama zavaravao ljude.

"Zašto bih se osjećao krivim što sam htio malo zabave. Gdje bi danas bio Loch Ness da nije lažnih fotografija? Dosta mi je stručnjaka koji dolaze ovdje sa svojim teorijama o velikoj nemani iz jezera", rekao je Edwards.

Smatra da je zaslužan što je hiljade ljudi došlo da posjeti jezero u Škotskoj ne bi li vidjeli mitsko biće za koje naučnici nisu nikada utvrdili da zaista postoji.

On kaže da su svi znali da je fotografija lažna, ali su odlučili vjerovati drugačije.

"Iz pouzdanih izvora znam da je američka vojska analizirala moju fotografiju i da je utvrđeno da je lažna", tvrdi čovjek koji je proveo čitav život na jezeru radeći kao kapetan.

Stručnjak Steve Feltham, koji 22 godine traga za Nessie, je svojevremeno izjavljivao da je Edwardsova fotografija među najvjerodostojnijim dokazom da čudovište postoji.

Feltham je sada veoma razočaran i optužuje Edwardsa da je ugrozio njegov kredibilitet.