Britanci pozvani upomoć
0

Najstarijoj egipatskoj piramidi prijeti uništenje

Sarajevo-x.com
Najstarija piramida u Egiptu, poznata kao Džoserova, nalazi se pred rušenjem, nakon što je 1992. dobro uzdrmana zemljotresom. U pokušaju da je spasu egipatske vlasti žele angažirati građevinsku firmu Cintec iz South Walesa, u Velikoj Britaniji.

Ova firma već ima iskustvo da radi na starim objektima budući da su izvodili radove na dvorcu Windsor nakon požara 1992, a također su radili na jačanju konstrukcije glavnog mosta u New Delhiju pred prošlogodišnje Igre Commonwealtha. Sad su pred poslom vrijednim 1,8 miliona funti u Egiptu.

Inžinjeri imaju zadatak da ojačaju strop unutar piramide, te da armaturom osiguraju centralnu dvoranu. Peter James, direktor Cinteca, je istakao zadovoljstvo što su odabrani za ovaj projekt, te naglasio kako uvijek tragaju za novim metodama u održavanju historijskih znamenitosti diljem svijeta.

"Mi prepoznajemo važnost i historijskih i vjerskih objekata, a Džoserova stepenasta piramida je od posebne važnosti za nas, budući da bi cijela struktura mogla biti uništena u bilo kojem trenutku zbog oštećenja nastalih na stropu i krovu nakon zemljotresa", kaže on.

Piramida je izgrađena oko 2.650 godina p.n.e. kao mjesto pokopa za faraona Džosera, a smještena je oko 19 kilometara južno od Kaira, piše "Daily Mail".