Christopher Dunn
1

"Piramida je ustvari mašina za proizvodnju energije"

FENA
Christopher Dunn
Christopher Dunn
Christopher Dunn autor je bestselera o piramidama "The Giza Power Plant: Technologies of Ancient Egypt ". Po struci je inžinjer s više od 45 godina iskustva. U posljednjih 28 godina objavio je veliki broj članaka i knjiga i pojavio se u nekoliko dokumentaraca koji obrađuju teme piramida kao energetskih mašina.

Rođen je u Manchesteru (Velika Britanija) gdje je radio u tamošnjoj inžinjerskoj kompaniji. U Sjedinjene Americke Države odselio je 1969. Trenutno je menadžer odjela za inžinjersko projektovanje i upravljanje laserima u Danville Metal Stamping kompaniji.

Dunn je svoju odiseju s piramidama započeo 1977., a nakon što je pročitao knjigu Petera Tompkinsa “Tajne Velike piramide”. Nakon uvida u scheme Keopsove piramide, Dunn je zaključio da je ona ustvari gigantska mašina. U otkrivanju svrhe i funkcije ove mašine uveliko mu je pomoglo njegovo inžinjersko iskustvo.

U toku bavljenja piramidama, objavio je desetine članaka uključujuci i najpoznatiji “Napredne mašine drevnog Egipta” koji je objavljen u “Analogu” 1984. Nakon toga, objavio je i istoimenu knjigu.

Dunn je snimao dokumentarce za Discovery Channel, Travel Channel, Pax Television and Lifetime Television dajući alternativni pogled na svrhu piramida. Najjačim dokazom za postojanje drevnih civilizacija mnogo naprednijih od naših, Dunn smatra nevjerovatnu preciznost granitnih artifakata starog Egipta.

Chris Dunn dao je intervju za Fenu tokom boravka u Minhenu, gdje učestvuje u radu naučne konferencije “Istraživači koji su zauvijek promijenili svijet piramida” zajedno s Josephom Davidovitsem, Grahamom Hanckokom i Semirom Osmanagićem. Nakon konferencije, Hanckok i Dunn dolaze u posjet BiH i Bosanskoj dolini piramida dok će Davidovits u BiH boraviti od 24. do 26. marta.

Na pitanje šta je to što ga je inspirisalo da traga za odgovorima o drevnim civilizacijama, Dunn je pojasnio da je oduvijek bio nezadovoljan odgovorima koje nudi zvanična nauka.

"Interesovalo me zašto bi neko pravio ogromnu građevinu, Keopsovu piramidu, samo za jednog čovjeka. Otišao sam u Egipat zajedno s kolegama iz svoje kompanije i tamo smo otkrili nevjerovatne stvari poput bakarnih dioda unutar Velike piramide, ostataka soli u tzv. Kraljevoj i Kraljicinoj odaji te smo na kraju razvili teoriju da je piramida, sa svim svojim prolazima, prostorijama i uglovima, ustvari mašina za proizvodnju energije", pojasnio je za Fenu Dunn.

Ono što ga je posebno zainteresovalo bila je perfektna simetričnost statua koje predstavljaju Ramzesa II u Karnaku, Luxoru i ostalim hramovima u Egiptu.

"To je bilo izuzetno uzbudljivo otkriće. Nevjerovatna simetričnost, do u milimetar, lijeve i desne strane njegovog lica nešto je što mi danas postižemo s kompjuterski programiranim mašinama. Ali, kako su to radili drevni Egipćani pitanje je koje još nema odgovora", kazao je Dunn.

Dodao je da je široko rasprostranjeno mišljenje da su ljudi prije 4.500 godina kada su, navodno, piramide građene, imali samo bakreno oruđe. Prosto je nevjerovatno da su mogli obrađivati granit, koji je mnogo tvrđi materijal od bakra, s inferiornim oruđem.

"To je meni kao inžinjeru neshvatljivo i moramo se pozabaviti nekim drugim teorijama. Kada se nađete na licu mjesta, ispred statue koja je obrađena nevjerovatnom preciznošću, bez ikakovog odstupanja, i vidite elipsaste oblike, poput kraljeve krune izrađene u granitu, jasno vam je da se to nije radilo s dlijetom i čekićem, već s mnogo naprednijim alatom", pojasnio je Dunn.

Onda, kako je moguće da arheolozi nikada nisu našli ostatke tih naprednih alata i materijala?

"Mislim da je to vrlo lako objasniti. Probajte zamisliti da naša civilizacija nestane u nekoj kataklizmi. Za hiljadu ili više godina ne bi bilo metalnih ostataka koji bi ukazivali na našu razvijenost. Sve bi korodiralo i vremenom se pretvorilo u prah", dodao je Dunn.

Dunn i danas istražuje nevjerovatnu preciznost obrade statua, obeliska i stubova u hramovima drevnog Egipta.