Stara 5.000 godina
6

Najstarija popločana cesta na svijetu otkrivena je u Egiptu, a poznato je i za šta je služila

F. H.
Foto: realfayoum.com
Foto: realfayoum.com
Godine 1994. geolozi koji su mapirali kamenolome starog Egipta identifikovali su 12-kilometarski dio ploča od vapnenca i pješčenjaka koji vode od jednog kamenoloma bazalta do jezera Moeris.

Koristeći keramiku pronađenu na tom mjestu, koju su vjerojatno ostavili radnici kamenoloma, i drevni radnički kamp, istraživači su uspjeli datirati otkriće oko 2600. do 2200. godine p.n.e, što ga čini najstarijom poznatom popločanom cestom na svijetu.

Cesta je korištena za transport vulkanskog bazaltnog kamena od kamenoloma do jezera Moeris, drevnog jezera koje je u to vrijeme bilo povezano s Nilom sezonski, omogućujući da se kamen brodom prenese u Gizu. Bazalt je korišten za popločavanje posmrtnih hramova na tom mjestu, kao i za izradu kraljevskih sarkofaga.

Premještanje tih stijena zahtijevalo je cestu od vapnenca i pješčenjaka. Egiptolozi su u to vrijeme sugerisali da su stijene pomicane na saonicama, možda na vrhu balvana postavljenih uz samu cestu, s obzirom na to da ploče nisu pokazivale znakove utora ili istrošenosti od dodira sa saonicama.

Ova cesta, osim što je najstarija popločana cesta na svijetu stara oko 5.000 godina, jedina je cesta koju su izgradili stari Egipćani za koju znamo. To nije baš najbolje izgrađena cesta, s radnicima koji su vjerovatno koristili ono kamenje koje im je bilo pri ruci za polaganje. U nekim su područjima nastojali da kamenje bude uredno uklopljene, dok su ih u drugima postavljali daleko slučajnije.

"Cesta se vjerovatno ne može svrstati u rang s piramidama kao građevinski pothvat, ali je veliko inženjersko postignuće. Ne samo da je cesta ranije nego što smo mislili da je moguća, nismo čak ni mislili da su izgradili ceste", rekao je geolog James Harrell sa Unverziteta u Toledu o tadašnjem otkriću, prema LA Timesu.

Postoje starije ceste u svijetu, ali nijedna od njih nije popločana. Sweet Track, drvena staza iz vrlo ranog neolitika u Somersetu u Engleskoj, datirana je u 3806. pr. Kr. pomoću dendrokronologije ili datiranja pomoću godova stabala, piše Iflscience.com.