{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najbogatija svjetska pećina i dalje ugrožena

F
22.4.2009. u 09:27
0
2
Najbogatija svjetska pećina i dalje ugrožena
0
Najbogatija svjetska pećina i dalje ugrožena
U povodu Dana planeta Zemlje Speleološka udruga Vjetrenica - Popovo polje podsjeća da je pet godina nakon donošenja odluke o kandidaturi Vjetrenice za Svjetsku baštinu, po bioraznolikosti najbogatija svjetska pećina, i dalje izložena prijetnjama.
Vjetrenica najbolje predstavlja sliku bh. prirode, koja uprkos dokazanim planetarnim vrijednostima i zauzimanju svjetskih organizacija za zaštitu prirode, čeka u magarećoj klupi politike iza tzv. kulturne baštine u kojoj se zapravo veličaju mitizirani nacionalni simboli.

I dok slične vrijednosti u inostranstvu, poput Postojne u Sloveniji, Altamire u Španiji, ili Lascauxa u Francuskoj čine istaknuti dio nacionalnog identiteta, i dok neki od njih ostvaruju do milion posjetitelja godišnje, krajolik oko Vjetrenice predviđen je za upotrebu koja više priliči industrijskoj zoni.

Speleološka udruga poziva vlast da ostvari zaključke okruglog stola iz 2004. u kojima se izražava potreba za prevrednovanjem Vjetrenice i u skladu s tim donošenjem mjera za zaštitu i njezino korištenje, a koje je šef Radne skupine za krš IUCN-a Elery Hamilton Smith ocijenio prijedlogom da se Vjerenica proglasi nacionalnim parkom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: