Razbijene stare predrasude
13

Muškarci prvi iskazuju ljubav i govore "Volim te"

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Američki istraživači su razbili stare predrasude i ustanovili da će muškarci prije negoli žene reći "Volim te" u romantičnim trenucima.

Naučnici tvrde da u romantičnim trenucima muškarci tri puta više govore magične riječi, nego njihove djevojke ili žene. No, da se ne bi stekao utisak da su muškarci odjednom postali preemotivni, naučnici dodaju kako je razlog tome to što im je to lakši način da partnericu odvuku u krevet, prenosi Daily Mail. Zaključci su izvedeni nakon razgovora sa 171 heteroseksualnim studentom (muškarci i djevojke) u dobi od 25 godina.

Većina ih je (87 posto) rekla kako vjeruju da se djevojke prve zaljubljuju, dok su čak tri četvrtine ispitanika istakle kako očekuju da djevojke prve iskažu emocije. No, kad su upitani o vlastitim iskustvima, muškarci su rekli da im je trebalo nekoliko sedmica da shvate da su zaljubljeni, dok su djevojkama za to trebali mjeseci.

Čak 64 posto muškaraca je priznalo da su prvi djevojci izjavili ljubav, dok je taj procenat kod djevojaka bio znatno manji - 18 posto. "To pokazuje da žene imaju tendenciju da su puno opreznije u iskazivanju ljubavi nego što se obično vjeruje. Kod muškaraca se češće iskazivanje ljubavi može protumačiti kao njihov način da zadovolje seksualnu želju, jer im to pomaže da osvoje djevojku", zaključuju naučnici.