{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muhe su krive za smrt miliona pčela

S
4.1.2012. u 21:00
0
23
Muhe su krive za smrt miliona pčela
0
Muhe su krive za smrt miliona pčela
Za misteriozni fenomen smrti miliona pčela, naučnici tvrde da je uzrok muha. Muhe paraziti se udomaće na leđima pčela, udalje ih od kolonije i polako ih usmrćuju, prenosi Daily Mail.
Prvi put su američki naučnici prije pet godina primijetili da kolonije pčela umiru, a da ne postoji objašnjenje zašto. Nedugo zatim, misteriozno umiranje pčela prijavili su i evropski naučnici i to uglavnom u zapadnoj Evropi.

U nekim slučajevima, prijavljen je nestanak i do 90 posto pčelinjih kolonija. Najnovije otkriće, prema kojem muha Apocephalus borealis napada pčele, čini se kao najprihvatljiviji razlog zašto pčele masovno umiru. Insekt slijeće na leđa pčele i leže jaja u njen abdomen, što uzrokuje da se pčele počnu ponašati čudno, odnosno da napuštaju svoje kolonije i umiru.

Najnoviji dokazi također svjedoče da muhe napadaju pčele koje prenose med. Do nedavno se vjerovalo da je zagađenje u zraku krivo za nagli nestanak pčela. Testiranjem je također pokazano da su i pčele i muhe imale gljivično oboljenje Nosema ceranae.

"Jedini problem sa ovim otkrićem je što ne možemo potvrditi na kojem mjestu muhe napadaju pčele i kako znaju koje biraju. Jedino što znamo jeste da pčele ne znaju da im se muhe nalaze na leđima i da se one dobro kriju", rekao je John Hafernik sa Univerziteta San Francisco.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: