Nauka
0

Mrtvo more pred ekološkom katastrofom

Sarajevo-x.com
"Prijatelji Zemlje", nevladina organizacija koja djeluje na Bliskom istoku i koja se bori za očuvanje i zaštitu čovjekovog okoliša, upozoravaju na opasnost od moguće "ekološke katastrofe" na Mrtvome moru. Članovi ove organizacije su Izraelci, Palestinci i Jordanci.

"Ekološka situacija na Mrtvom moru je katastrofalna. U posljednjih pedeset godina Mrtvo more izgubilo je trećinu svoje površine, a i razina mu se vrlo brzo smanjuje", izjavio je jedan od dužnosnika ove organizacije, Gideon Bromberg.

"Za sada nije poduzeto ništa konkretno", dodao je Bromberg, istaknuvši kako je Mrtvo more izgubilo 98 posto dotoka slatke vode koja dolazi iz rijeke Jordan, jer se ona pretvorila u "običan kanal" pošto je jako zagađena kanalizacijskim vodama.

Posljedice su evidentne na izraelskoj i palestinskoj obali gdje se svake godine pojavljuju nove pukotine koje prisiljavaju vlasti da zabrane pristup nekim dijelovima obale.

  1. godine, Svjetska banka je postigla dogovor sa vladama Jordana, Izraela i Palestinske samouprave, kao i sa zemljama donatorima koji su spremni da finansiraju istraživanje o mogućnosti izgradnje kanala koji bi povezivao Crveno sa Mrtvim morem.