{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mozak bolje radi kada padne mrak

S
17.8.2007. u 10:33
0
0
Mozak bolje radi kada padne mrak
0
Mozak bolje radi kada padne mrak
Sovu već dugo vremena prati epitet mudre ptice. Čini se da je tim mladih naučnika sa odsjeka molekularnih i biomedicinskih nauka na Univerzitetu Adelaide otkrio kako doba dana utječe na kapacitet učenja i da mozak više informacija zadržava, smiješa navečer.
Ovakvo otkriće moglo bi uvelike pomoći u rehabilitacionoj terapiji, maksimizirajući stepen i brzinu oporavka.

Ako bi mozak pacijenta, koji je preživio moždani udar mogli stimulirati vještački da poboljša učenje, možda bi i oporavak bio bolji i brži, tvrdi tim naučnika.

U svom istraživanju, postavili su magnetnu zavojnicu iznad mozga kako bi pratili moždanu aktivnost i povezali je sa električnim stimulansima na rukama. Tim eksperimentom došli su do zaključka da je moždani kapacitet koji kontroliše pokrete ruke čvrsto povezan sa dobom dana. Najznačajnije promjene dešavale su se kada je eksperiment obavljan navečer.

Razlog za ovo pronašli su u činjenici da je već milionima godina, noću potrebno više pažnje za izbjegavanje predatora te je to ostalo i u našim mozgovima.

Ipak, kod čovjeka postoji veliki problem insomnije, koja nas sprječava da kvalitetno obavljamo dnevne funkcije, ako nismo spavali noću. Većina ljudske populacije zbog načina života koji smo razvili mora ustati rano.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: