Priča o bogatstvu
34

Mozaik od školjki star 2.300 godina otkriven u luksuznoj kući u Rimu

F. H.
Foto: Colosseum Archaeological Park/Italy Ministry of Culture
Foto: Colosseum Archaeological Park/Italy Ministry of Culture
Arheolozi u Rimu otkrili su raskošnu dvoranu za bankete ukrašenu zidnim mozaikom jarkih boja. Zadivljujuća soba bila je dio aristokratske kuće izgrađene prije oko 2.300 godina na gradskom brdu Palatinu.

Luksuzno prebivalište nalazi se samo nekoliko stotina metara južno od centralnog gradskog foruma, drevne tržnice koja se tradicionalno smatra srcem Rima i koja je bila obrubljena velikim hramovima i vladinim zgradama. Arheolozi misle da je kuća pripadala aristokratskoj porodici rimskog senatora koji je možda vodio trupe u bitci.

Zamršeni mozaik sadrži složene scene prikazane fragmentima školjki, kamenčićima pigmenta egipatsko plave boje, komadićima stakla i pahuljicama obojenog mramora i drugim kamenčićima, u stilu poznatom kao "rustico" (rustikalni ili ruralni).

"Mozaik]je doista izniman. Ovo je nešto novo što nas inspirira da učimo sve više i više o dijelu Palatina, koji je mjesto od velike važnosti za historiju Rima", rekla je Alfonsina Russo, direktorica rimskog arheološkog parka Colosseum.

Russo je kazala da su dvorana za bankete i mozaik otkriveni tokom petogodišnjeg kopanja područja, gdje je Marcus Vipsanius Agrippa, prijatelj i zet prvog Rimljana, sagradio čuvena skladišta žita Horrea Agrippiana cara Augusta. Sam August i nekoliko kasnijih careva također su imali velike kuće na Palatinu, što je podrijetlo engleske riječi "palača".

Agripa je naredio izgradnju skladišta 33. godine pr. kada je izabran za gradskog edila - magistralno mjesto koje se tada davalo onome koga August odabere.

Ali arheolozi misle da kuća, koja se na latinskom naziva "domus" - datira iz rimskog kasnog republikanskog razdoblja otprilike 100 godina ranije, kada je sjeverozapadni dio Palatina korišten za rezidencije senatorskih obitelji, rekla je Russo. Palatin je bio jedan od "sedam brežuljaka" starog Rima. Ostali su bili Aventin, Kapitolin, Caelian, Eskvilin, Viminal i Kvirinal.

Dvorana za bankete je "specus aestivus" - prostorija oblikovana tako da oponaša špilju, navodi se u saopćenju. Koristio bi se u toplim ljetnim mjesecima kako bi pomogao stanovnicima da se rashlade, a bio je opremljen olovnim cijevima koje su nosile vodu za stvaranje fontana.

Mozaik prekriva završni zid. Dug je više od 4,8 metara i ukrašen prikazima vinove loze, lotosovog lišća, oružja, truba, pastoralnih scena, obalnih krajolika i brodova. Neke od slika mogu aludirati na dvostruku pobjedu na kopnu i na moru vlasnika domusa, koji je vjerovatno bio senator, i političar i vojni zapovjednik.

Neki zidovi domusa prvi su put pronađeni 2018. Arheolozi su sada otkrili i susjednu sobu za primanje prekrivenu bijelom štukaturom koja je bila oslikana pejzažima, figurama i ukrasnim arhitektonskim elementima.

Domus se prostirao na nekoliko spratova, vjerovatno na terasama oko središnjeg atrija ili vrta; čini se da je građena u najmanje tri faze, a najstarija datira iz druge polovice drugog stoljeća pr. a posljednji datira s kraja prvog stoljeća prije Krista, stoji u saopćenju.

Najranija faza domusa datira iz vremena kada je Rimska republika bila podložna žestokoj političkoj borbi između aristokratskih frakcija, dodala je Russo, piše Livescience.com.