Nauka
9

Mornari pronašli ostatak rakete Falcon 9 lansirane prije 14 mjeseci

Klix.ba
(Foto: Business Insider)
Grupa ljudi je 26. novembra u vodama blizu britanskog ostrva Scilly otkrila nesvakidašnju olupinu – ostatak rakete Falcon 9.

Riječ je o raketi privatne američke kompanije Space X koja operira u saradnji sa NASA-om i koja vrši dostavu opreme i hrane na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), piše Business Insider.

Isprva, mornari sa broda Lyonesse Lady nisu shvatili šta su našli jer je objekt bio prekriven vrstom školjki koje se inače mogu pronađi na brodskom dnu. Ipak, nakon što su počeli čistiti, ugledali su američku zastavu i slova riječi "Falcon".

Scilly se nalazi na oko 48 kilometara od jugozapadne obale Engleske, a naknadno je zaključeno kako se ostatak rakete u okeanu našao prije čak 14 mjeseci.

Naime, uspješna misija SpaceX-a "CRS-4" lansirana je sa baze Cape Canaveral na Floridi u 21. septembra 2014. godine. Dio rakete koji je pronađen zapravo je međufazni modul koji povezuje dva glavna dijela letjelice. Dio je završio u okeanu nakon regularnog odvajanja modula Dragon koji je u sebi nosio 3D printer i 20 pokusnih miševa.